Μπάιντεν : Οι πρώτες ανατροπές της πολιτικής Τραμπ για Γερμανία και Σαουδική Αραβία
3 years, 1 month ago
6

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις πρώτες αποφάσεις του για την πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι της Γερμανίας και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες διαφοροποιούνται από τις πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έβαλε τέλος σήμερα στη στήριξη που προσέφερε η Ουάσιγκτον στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και παράλληλα πάγωσε την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, αναιρώντας την πολιτική που ακολουθούσε ο ρεπουμπλικανός προκάτοχός του.

«Τέλος στον πόλεμο της Υεμένης»

«Θα εντείνουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη» ο οποίος έχει προκαλέσει «μια ανθρωπιστική και στρατηγική καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία παρουσίασε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», επέμεινε, επιβεβαιώνοντας ότι διόρισε ειδικό απεσταλμένο για την Υεμένη τον έμπειρο διπλωμάτη Τίμοθι Λέντερκινγκ.

«Και για να υπογραμμίσουμε την αποφασιστικότητά μας, βάζουμε τέλος σε κάθε αμερικανική στήριξη προς τις επιθετικές επιχειρήσεις στον πόλεμο της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων», πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον θα ακυρώσει την αμφιλεγόμενη πώληση στη Σαουδική Αραβία «πυρομαχικών ακριβείας», την οποία είχε αποφασίσει ο Τραμπ στο τέλος της θητείας του.

Ο τέως πρόεδρος στήριζε στα πάντα το Ριάντ, τον «στυλοβάτη», μαζί με το Ισραήλ, της πολιτικής του εναντίον του Ιράν.

Η αμφισβήτηση

Η αμφισβήτηση αυτής της στήριξης άνευ όρων στη Σαουδική Αραβία σημαίνει κατά συνέπεια ότι αναδιατάσσονται οι ισορροπίες και αναδιαμορφώνεται η στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε τη «δέσμευση» του Μπάιντεν να συνεργαστεί με το βασίλειο για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Το Ριάντ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο και με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Υεμένη, καθώς επίσης με τον ΟΗΕ και με όλες τις πλευρές στη γειτονική χώρα ώστε να επιτευχθεί συνολική, πολιτική λύση, αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, χαιρέτισαν την εμπλοκή των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή μιας απόφασης που στοχεύει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πολιτικός εκπρόσωπός τους, ο Χαμίντ Ασεμ.

Αποδέκτης… το Ιράν

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε επίσης να ερμηνευτεί ως χειρονομία καλής θέλησης από το Ιράν, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια περίπλοκη διαπραγμάτευση για να περισώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ είναι άραγε έτοιμες να μειώσουν τα όπλα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που πωλούν στην περιοχή μας; Είναι έτοιμες να βάλουν τέλος στη σφαγή των παιδιών στην Υεμένη;» διερωτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας στο CNN.

Μολονότι η επιστροφή στη συμφωνία του 2015 θεωρείται ως «κρίσιμη προτεραιότητα» από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δεν έκανε καμία αναφορά για το θέμα στην ομιλία του.

Η αποχώρηση… από τη Γερμανίας

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε όμως ότι θα «σταματήσει» τη μερική αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία ώστε «να επανεξεταστεί συνολικά» το θέμα των δυνάμεων που σταθμεύουν στο εξωτερικό από τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Πηγή: ΑΠΕ

in.gr