Χαμός στην Ιταλία: Ιερέας έκλεβε το παγκάρι για να κάνει πάρτι οργίων με ναρκωτικά
2 years, 6 months ago
6

Ιερέας συνελήφθη στην Ιταλία, στην πόλη Πράτο καθώς κατηγορείται ότι έκλεβε τις δωρεές των πιστών για να κάνει διακίνηση ναρκωτικών από την Ολλανδία και για να διοργανώνει πάρτι οργίων.

Ο ιερέας λειτουργούσε στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη γειτονιά της Καστελίνα στο Πράτο.

Ο ιερέας Φραντσέσκο Σπανέσι, που συνελήφθη στις 14 Σεπτεμβρίου, κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών -κυρίως κοκαΐνη και GBL (γ-βουτυρολακτόνη, το λεγόμενο ναρκωτικό του βιασμού)- που τα έφερνε από την Ολλανδία και για τη διοργάνωση πάρτι με ναρκωτικά και όργια.

Ο Σπανέσι έκλεβε τα χρήματα για να αγοράσει τα ναρκωτικά από τους οικονομικούς πόρους της ενορίας αλλά και από τις δωρέες των πιστών στον ναό του. Επίσης, συνήθιζε να ζητεί από τους ενορίτες του χρήματα για ανύπαρκτους άπορους.

Τα ναρκωτικά έφερνε ο σεξουαλικός σύντροφός του Αλέσιο Ρετζίνα, που συνελήφθη τον Αύγουστο.

Ιταλία ιερέας

Μέσω μηνύματος η πρόσκληση στα πάρτι

O ιερέας είχε μία λίστα με 200 πελάτες για τα πάρτι οργίων με τη συνοδεία ναρκωτικών. Η πρόσκληση γινόταν με μηνύματα από το κνητό του τηλέφωνο. Τα πάρτι διοργανώνονταν σε τοποθεσία που ανήκε σε άλλον συνεργάτη που δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Ο επίσκοπος της περιοχής αποκάλυψε ότι γνώριζε από τον Απρίλιο πως ο ιερέας ήταν τοξικομανής και είχε κανονίσει να λάβει θεραπεία τον Ιούνιο. Όταν ο Σπανέσι αρνήθηκε να λάβει θεραπεία, ο επίσκοπος τον αντικατέστησε με άλλον ιερέα και ενημέρωσε τον Σπανέσι ότι η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο επίσκοπος τόνισε ότι δεν είχε ιδέα για την έκταση του σκανδάλου.

ιερέας
Ο κατηγορούμενος ιερέας

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο επίσκοπος πήγε στην εκκλησία για να απευθυνθεί στους ενορίτες και να απολογηθεί που δεν τους προστάτευσε επαρκώς.

O Σπανέσι βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση, ενώ η αστυνομία διερευνά την υπόθεση επικοινωνώντας με τους 200 πελάτες του ιερέα, οι οποίοι φέρεται να καλούνταν στα πάρτι του τα δύο τελευταία χρόνια. Η αστυνομία άρχισε να ερευνά τον ιερέα όταν ανακάλυψε πως ο συγκάτοικός του είχε εισάγει ένα λίτρο από το “ναρκωτικό του βιασμού” από την Ολλανδία.

Φέρεται οι δυο τους να χρησιμοποιούσαν ιστότοπους για ραντεβού για να προσκαλέσουν στα πάρτι τους όπου αγόραζαν ή έκαναν χρήση ναρκωτικών. Σε έφοδο στην οικία του Σπανέσι η αστυνομία βρήκε μπουκάλια που είχαν διαμορφωθεί ειδικά ώστε να καπνίζουν κρακ κοκαΐνη.

Επίσης, ο λογιστής της ενορίας ανακάλυψε πρόσφατα ότι ο Σπανέσι είχε πάρει περισσότερα από 100.000 δολάρια από τον τραπεζικό λογαριασμό της ενορίας. Αυτή η δραστηριότητα ανάγκασε τον επίσκοπο να παρέμβει και να μπλοκάρει την πρόσβαση του ιερέα στον λογαριασμό. Η αστυνομία θεωρεί πως ο Σπανέσι χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για να αγοράζει ναρκωτικά.

Ιταλία ιερέας
Ο κατηγορούμενος ιερέας

Όταν ο ιερέας δεν μπορούσε πια να “τραβήξει” χρήματα από τον λογαριασμό της εκκλησίας, φέρεται να ξεκίνησε να παίρνει χρήματα από το παγκάρι ή να ζητεί απευθείας από τους πιστούς λέγοντας ότι συγκεντρώνει χρήματα για οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Κάποιοι ενορίτες έδωσαν περισσότερα από 1.700 δολάρια σε δωρεές επειδή τον εμπιστεύονταν απόλυτα.  Σύμφωνα με τη La Nazione, οι  ενορίτες ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

 

enikos.gr