Χάρκοβο: Τρεις γέφυρες κρίσιμες για την ουκρανική αντεπίθεση ανατινάχθηκαν – Δορυφορικές φωτογραφίες
1 year, 10 months ago
6

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν περάσει στην αντεπίθεση στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούσαν λόγω της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τρεις γέφυρες ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ουκρανικής προέλασης ανατινάχθηκαν, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες από την BlackSky και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Οι εικόνες από την Black Sky, που ελήφθησαν στις 12 Μαΐου, δείχνουν τμήματα των γεφυρών που έχουν καταρρεύσει και διασχίζουν τον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς κοντά στα χωριά Ρουμπίζνε και Στάρι Σάλτιβ, τα οποία βρίσκονται περίπου 10 μίλια νότια των ρωσικών συνόρων.

Το χωριό Ρουμπίζνε βρίσκεται κοντά στο Στάρι Σάλτιβ, αν και έχει το ίδιο όνομα με την πόλη που βρίσκεται νοτιότερα στο Λουγκάνσκ.

Τα χωριά απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μια άλλη δορυφορική εικόνα, που ελήφθη στις 8 Μαΐου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, δείχνει ότι η γέφυρα που διασχίζει τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πέτσενεγκ – η πλησιέστερη γέφυρα στα νότια – έχει επίσης ανατιναχθεί.

Υπάρχουν μόνο δύο μικρότερες γέφυρες στα βόρεια, στα κατεχόμενα σήμερα από τη Ρωσία χωριά Οχιρτσέβε και Μπουχρουκουβάτκα, οι οποίες διασχίζουν τον ποταμό. Η τρέχουσα κατάστασή τους είναι άγνωστη, καθώς τα σύννεφα έχουν αποκρύψει κάθε πρόσφατη δορυφορική απεικόνιση.

Γιατί οι γέφυρες είναι σημαντικές;

Εάν αυτές οι γέφυρες διαλυθούν, η δυναμική της ουκρανικής προέλασης θα παρεμποδιστεί σημαντικά.

Δεν είναι μόνο η ορμή που είναι σημαντική για τις ουκρανικές δυνάμεις. Σημαντικές ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική στρατιωτική προέλαση κοντά στην πόλη Ιζιούμ και στην περιοχή Λουγκάνσκ, βρίσκονται ακριβώς ανατολικά του ποταμού Σίβερσκι Ντόνετς στην περιοχή του Χαρκόβου.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές πότε ανατινάχθηκαν οι γέφυρες ή ποιος ευθύνεται για αυτό, είναι απίθανο οι Ουκρανοί να ευθύνονται για την καταστροφή τους. Οι γέφυρες είναι απλώς πολύ ζωτικής σημασίας για την αντεπίθεσή τους και για τη στόχευση των γραμμών ανεφοδιασμού, όπως σημειώνει το CNN.

in.gr