Δεν το χωράει ο νους: Χειρουργός χάραζε τα αρχικά του στο ήπαρ ασθενών – Τον διαγράψαν από το μητρώο γιατρών
2 years, 2 months ago
6

Χειρουργός χάραξε τα αρχικά του στο ήπαρ δύο ασθενών, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το εθνικό μητρώο γιατρών και να μην μπορεί πλέον να ασκήσει το επάγγελμά του.

 

Ειδικότερα, ο Σάιμον Μπράμχολ παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε λέιζερ αργού, ώστε να χαράξει τα αρχικά του στα όργανα των δύο ασθενών το 2013, όταν δούλευε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

Την ενέργεια αυτή διαπίστωσε άλλος χειρουργός, όταν εντόπισε τα αρχικά «SB» μήκους τεσσάρων εκατοστών πάνω στο ήπαρ, μία εβδομάδα μετά την εγχείρηση μεταμόσχευσης από τον Μπράμχολ, όταν χρειάστηκε να ανοίξει ξανά τον ασθενή, λόγω ανεπάρκειας του μοσχεύματος.

«Πράξη που απορρέει από επαγγελματική αλαζονεία, η οποία υπονόμευσε τη δημόσια εμπιστοσύνη στο ιατρικό επάγγελμα» χαρακτήρισε η Δικαστική Υπηρεσία Γιατρών (MPTS) την ενέργεια.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Μπράμχολ από το Τάρινγκτον του Χερφορντσάιρ, δήλωσε ένοχος για δύο κατηγορίες σωματικών βλαβών στο δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ και την επόμενη χρονιά τού επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 λιρών.

 

Τρία χρόνια αργότερα, ο ίδιος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για «τουλάχιστον πέντε μήνες», όμως, σύμφωνα με αναφορά από το τελευταίο δικαστήριο, τη Δευτέρα, επανεξέταση τής απόφασης σε δικαστήριο τής 4ης Ιουνίου διαπίστωνε πως «η ικανότητα άσκησης τού επαγγέλματος δεν ήταν πλέον μειωμένη λόγω των ποινικών καταδικών του» και έτσι η διαταγή διαθεσιμότητάς του ήρθη.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος άσκησε έφεση κατά της απόφασης αναστολής και δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναίρεσε την ποινή, παραπέμποντας την υπόθεση για επανεξέταση στο MPTS (στη δικαστική υπηρεσία για γιατρούς).

Τη Δευτέρα, το εν λόγω όργανο απεφάνθη πως οι ενέργειες του Μπράμχολ «παραβίασαν» την εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενούς και γιατρού και τον διέγραψε.

 

Ο χειρουργός προκάλεσε σημαντική συναισθηματική βλάβη σ’ έναν ασθενή

Παρά το γεγονός ότι το δικαστικό αυτό όργανο αναγνώρισε πως «δεν προκλήθηκε καμία μόνιμη σωματική βλάβη σε κανέναν από τους δύο ασθενείς», οι ενέργειες τού Μπράμχολ «προκάλεσαν σε έναν από αυτούς σημαντική συναισθηματική βλάβη».

Στην απόφασή του υπογραμμίζεται ακόμη πως ο Μπράμχολ ήταν «προηγουμένως καλός χαρακτήρας», ωστόσο, η διαγραφή από μητρώα του ιατρικού συλλόγου ήταν «η κύρωση που του αναλογούσε», διότι «το γενικό πλαίσιο παροχής σωτήριας φροντίδας» δεν αμβλύνει την «κατάφωρη παραβίαση από τον κ. Μπράμχολ της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας των ασθενών»

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του δικαστικού οργάνου των γιατρών, τέθηκε σε ισχύ διαταγή άμεσης διαθεσιμότητας, προκειμένου να καλυφθεί η 28ήμερη περίοδος έφεσης.

enimerotiko.gr