Δεν υπάρχει νέος ιός “Florona” που να συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό και ούτε εντοπίστηκε κάποιο κρούσμα στο Ισραήλ
2 years, 2 months ago
6

Στις 1 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύσαμε στη σελίδα μας ένα άρθρο με τίτλο: «Florona: Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε έγκυο, ποια τα συμπτώματα και πόσο σοβαρό είναι» το οποίο ισχυριζόταν ότι “Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί ένας νέος ιός που συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό και το πρώτο κρούσμα του ιού αυτού εμφανίστηκε στο Ισραήλ.”

 

Όμως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση, καθώς στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο ιό, αλλά για ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο ιούς, συγκεκριμένα από γρίπη και κορωνοϊό. Επίσης αν και είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ταυτόχρονη λοίμωξη από γρίπη και κορωνοϊό στο Ισραήλ, παγκοσμίως ανάλογες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί αρκετές φορές από την αρχή της πανδημίας, μια εξ αυτών και στην Ελλάδα. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2022, δημοσιεύματα σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ανέφεραν την εμφάνιση του “florona” ή “flurona” (συνδυασμός των flu και corona), ενός νέου ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά, και ονομάστηκε έτσι επειδή αποτελεί ένα συνδυασμό γρίπης και κορωνοϊού. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι.

Τι ισχύει πραγματικα

Ανάλυση από τα ellinikahoaxes.gr:

Είναι γεγονός πως, όπως αναφέρουν Ισραηλινά μέσα και σύμφωνα με το νοσοκομείο Beilinson στην Πετάχ Τίκβα, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021 μια νεαρή έγκυος κοπέλα εισήχθη με ήπια συμπτώματα, και διαπιστώθηκε πως είχε προσβληθεί ταυτόχρονα από την εποχική γρίπη και από κορωνοϊό. Συνεπώς, αυτό που ονομάστηκε “Flurona”, συνδυάζοντας τις λέξεις “flu” και “corona”, δεν αφορά ένα «νέο ιό», αλλά την παθολογική κατάσταση όπου ένα άτομο νοσεί ταυτόχρονα από γρίπη και κορωνοϊό.

Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, μπορεί να είναι η πρώτη περίπτωση που παρατηρείται ταυτόχρονη νόσηση με κορωνοϊό και γρίπη στο Ισραήλ, αλλά παγκοσμίως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αρκετές περιπτώσεις είχαν διαπιστωθεί από τις αρχές τις πανδημίας ενώ και στην Ελλάδα είχαμε ανάλογο περιστατικό, όταν στις αρχές Μαρτίου του 2020 ο 52χρονος Αλέξης Αλεξίου προσβλήθηκε ταυτόχρονα από κορωνοϊό και γρίπη τύπου Β.

 

Σε αντίστοιχη διευκρίνιση προέβη και ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας με ανάρτηση του στο Facebook τι ισχύει:

Σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται σήμερα η ύπαρξη ενός ‘νέου’ ιού Flurona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορωνοιό.

Δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορωνοιό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες.

Είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

 

Συμπέρασμα

Δεν πρόκειται για νέο ιό, αλλά για ταυτόχρονη λοίμωξη από γρίπη και κορωνοϊό, κάτι που δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Αν και είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ταυτόχρονη λοίμωξη από γρίπη και κορωνοϊό στο Ισραήλ, παγκοσμίως ανάλογες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί αρκετές φορές από την αρχή της πανδημίας, μια εξ αυτών και στην Ελλάδα.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι πληροφορίες που παρατίθενται στο εξεταζόμενο άρθρο κρίνονται ψευδείς και καταρρίπτονται.

Η διασταύρωση των πληροφοριών έγινε από τον ελληνικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Ellinikahoaxes.gr

ΠΗΓΗ:
ellinikahoaxes.gr