Διαδικτυακός περίπατος στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι
3 years, 3 months ago
6

Η εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ορσέ επιτρέπει στο κοινό να κάνει έναν περίπατο μέσα στους πολυτελείς διαδρόμους του Μουσείου,  όπου μπορεί να θαυμάσει έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως οι Κλοντ Μονέ, Πολ Γκογκέν και Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Το Μουσείο Ορσέ  είναι Γαλλικό Εθνικό Μουσείο στο 7ο διαμέρισμα της πόλης του Παρισιού, στην αριστερή όχθη του ποταμού Σηκουάνα και κατά μήκος της ομώνυμης αποβάθρας. Σε αυτό εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής δημιουργημένα από το 1848 έως το 1914, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις.

Το κτήριο του Μουσείου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βικτόρ Λαλού και κατασκευάσθηκε με την επίβλεψή του καθώς και των αρχιτεκτόνων Λυσιέ Μάν  και Εμίλ Μπενάρ. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1898 και χρησιμοποιήθηκε, από το 1900 έως το 1939, ως κτήριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της σιδηροδρομικής εταιρείας Παρισιού – Ορλεάνης επί 39 χρόνια.

Το μήκος που είχαν οι πλατφόρμες του, όμως, κατέστησε τον σταθμό ακατάλληλο για τα μεγάλου μήκους τρένα της εποχής. Έτσι, άρχισε να χρησιμοποιείται μόνο από τους συρμούς του προαστιακού, ενώ ένα τμήμα του, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως ταχυδρομικό γραφείο αλλά και ως σταθμός μεταφοράς κρατουμένων στη Γερμανία. Ο σταθμός χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για τη μεταφορά των επαναπατριζόμενων Γάλλων από τα Στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μετά τον Πόλεμο, χρησίμευσε ως στούντιο για το γύρισμα αρκετών ταινιών -όπως η «Δίκη» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς- και ως κέντρο δημοπρασιών, καθώς το κτήριο των δημοπρασιών  ανακατασκευαζόταν. Το κτήριο σταμάτησε οριστικά να χρησιμοποιείται το 1973.

Έχει συνολικό μήκος 173 μ. και πλάτος 75 μ. Η συνολική επιφάνεια των αιθουσών του φθάνει τα 57.000 τ.μ., ενώ οι επιφάνειες των εκθεσιακών χώρων καταλαμβάνουν 16.900 τ.μ. περίπου -κατανεμημένων σε 80 ξεχωριστές αίθουσες. 1.200 τ.μ. καταλαμβάνουν το εστιατόριο και η καφετέρια, 570 τ.μ. η αίθουσα διαλέξεων και 1.850 τ.μ., περίπου, οι αίθουσες των περιστασιακών εκθέσεων.

Στο Μουσείο υπάρχουν τρία επίπεδα. Στο ισόγειο, οι αίθουσες εκθέσεων είναι κατανεμημένες αμφίπλευρα της κεντρικής αίθουσας, στην οποία εκτίθενται κυρίως έργα γλυπτικής, ενώ οι πλαϊνές αίθουσες περιλαμβάνουν κυρίως εκθέματα πινάκων ζωγραφικής.

Στο μεσαίο επίπεδο υπάρχουν εξώστες, οι οποίοι δίνουν πρόσβαση στις αίθουσες εκθεμάτων και στον τρίτο όροφο -ο οποίος είναι και ο τελευταίος, και εκτείνεται κατά μήκος της όχθης του Σηκουάνα με την ομώνυμη αποβάθρα. Από τον τρίτο όροφο υπάρχει η δυνατότητα εξόδου στον εξώστη, απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το ποτάμι, το Μουσείο του Λούβρου διαγωνίως απέναντι και, σε μεγαλύτερη απόσταση, αντικριστά τη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, τον Ναό που βρίσκεται κτισμένος στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης.

Στο Ορσέ στεγάζονται εκθέματα γλυπτικής, ζωγραφικής, αντικειμένων έργων τέχνης, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας και γραφικών τεχνών.
Οι Συλλογές του προέρχονται από το Μουσείο του Λούβρου (καλλιτέχνες γεννημένοι μετά το 1820), το Μουσείο Jeu de Paume -το οποίο από το 1947 και εντεύθεν είναι αφιερωμένο μόνο στους ιμπρεσσιονιστές,  και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης -που στεγάζεται, πλέον, στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού και στο οποίο διατηρήθηκαν μόνον έργα καλλιτεχνών γεννημένων μετά το 1870.

Στο Μουσείο στεγάζονται, επίσης, σε ειδικές αίθουσες, και περιστασιακές και ειδικές εκθέσεις έργων τέχνης, φωτογραφίας, γραφικών τεχνών και ειδών διακοσμητικών τεχνών. Υπάρχουν, ακόμη, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα διαλέξεων και βιβλιοπωλείο.

naftemporiki.gr