Διχάζει τα Σκόπια γιγαντιαίο μνημείο προς τιμήν των μαχητών του UCK
1 year, 11 months ago
6

Κόστισε 210.000 ευρώ και αγγίζει τα 20 μέτρα σε ύψος – Είναι αφιερωμένο στους Αλβανούς μαχητές του λεγόμενου «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» που σκοτώθηκαν το 2011 στη διάρκεια της εμφύλιας συρραξης

Διχάζει στα Σκόπια η ανέγερση μνημείου, ύψους 20 μ, προς τιμήν του UCK, στο χωριό Λίπκοβο στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Τα εγκαίνια ορίστηκαν για την Τρίτη 2 Μαΐου, 21η επέτειο όπου ο λεγόμενος αλβανικός «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» ανακήρυξε την περιοχή «ελεύθερη επικράτεια» στη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης μεταξύ αλβανικής μειοψηφίας και σλαβικής πλειοψηφίας.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Λίπκοβο Ερκάν Αρίφι, το μνημείο είναι αφιερωμένο στους μαχητές του UCK «Για όσα έδωσαν αυτοί οι μάρτυρες για την ελευθερία μας, χτίσαμε τον Πύργο Μνήμης σε ανάμνηση ηρωικού τους κατορθώματος. Ο μνημειακός πύργος θα είναι έτοιμος για τα εγκαίνια στις 2 Μαΐου. Δόξα στους μάρτυρες του λαού», έγραψε Αρίφη στο προσωπικό του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα.

Δείτε βίντεο:

Споменик на ОНА во Слупчане, за македонските бранители допрва ќе се гради

Το μνημείο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο αλβανικός δικέφαλος αετός, κόστισε συνολικά 210.000 ευρώ

Ο δήμαρχος του Λίπκοβο δήλωσε πως για την ανέγερση του μνημείου, έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες. Ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τον διέψευσε. Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε πως την αρμοδιότητα αδιοδότησης έχει η Βουλή ή οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν συμμετέχει στην ανέγερση σύγχρονων μνημείων και μνημείων σε κανένα τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Η ανέγερση μνημείων ρυθμίζεται με νόμο και η απόφαση λαμβάνεται από την βουλή. Ο σχετικός νόμος έχει παραβιαστεί, με την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των θυμάτων του ΕΑΣ» λένε ειδικοί στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας.

είπε ότι ο εντολέας του δεν έχει κάποια απαίτηση από αυτό το σπίτι γιατί έχει πάρει όλα του τα προσωπικά αντικείμενα», ξεκαθάρισε.

«Οι ανθρωποι αυτοί είχαν προετοιμάσει το έδαφος ενώ τα ενοίκια, δεν μας έχουν απαντήσει, γιατί δε τα πλήρωναν, καθώς υπήρχαν χρήματα για να αποπληρωθούν. Για το θέμα των λυρών, το είχε πει ένας ιδιωτικός ερευνητής δεν έχω ενημέρωση. Ο κ. Δασκαλάκης, δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα ενώ παράλληλα έμενε στο σπίτι. Το σπίτι είναι σφραγισμένο από την αστυνομία και οι μόνοι που έχουν κλειδιά είναι η οικογένεια Δασκαλάκη», επεσήμανε.