Dietrich Mateschitz: Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο ιδρυτής της Red Bull
1 year, 5 months ago
6

Ο Dietrich Mateschitz, συνιδρυτής και ιδιοκτήτης της Red Bull, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

Η Red Bull επιβεβαίωσε τον θάνατο του Mateschitz πριν από την πρόκριση για το Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η ομάδα μπορεί να διεκδικήσει τον πέμπτο τίτλο κατασκευαστών της F1.

Ο Mateschitz ίδρυσε τη Red Bull στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετέτρεψε το ενεργειακό ποτό σε ηγέτη της αγοράς, ενώ παρουσίασε τη μάρκα μέσω μιας σειράς extreme sports.

Έχοντας συμμετάσχει αρχικά στη F1 με τη Sauber τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Mateschitz αγόρασε την ομάδα της Jaguar στα τέλη του 2004 και την μετονόμασε σε Red Bull για τη σεζόν του 2005.

Στη συνέχεια αγόρασε την ομάδα Minardi, μετονομάζοντάς την σε Toro Rosso για το 2006 και χρησιμοποιώντας την ομάδα ως όχημα για να εκπαιδεύσει πολλά υποσχόμενους οδηγούς για την Red Bull.

Red Bull
Ο Mateschitz ήταν καταλύτης στην επιτυχία της Red Bull στη F1

Αναπτύσσοντας σταθερά τη λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια, ενώ υπογράφοντας τους γκουρού της σχεδίασης Adrian Newey και προωθώντας τον πρώτο από τους πολλούς οδηγούς που υποστηρίζονται από τη Red Bull στον Sebastian Vettel, οι pole positions, οι νίκες και οι παγκόσμιοι τίτλοι ήρθαν.

Πράγματι, ο Vettel κέρδισε τέσσερις διαδοχικούς τίτλους οδηγών από το 2010 έως το 2013, με τη Red Bull να παίρνει επίσης τα στέμματα των κατασκευαστών σε κάθε ένα από αυτά τα χρόνια.

Μετά από την άφιξη της turbo-hybrid εποχής της F1, μια επανένωση με τη Honda οδήγησε σε μια νικηφόρα περίοδο, με τον τελευταίο οδηγό – σταρ, τον Max Verstappen, να διεκδικεί τους τίτλους οδηγών του 2021 και του 2022, και με τους κατασκευαστές του 2022 να ακολουθούν.

Ως έχει, η Red Bull έχει σημειώσει 79 pole positions, 89 νίκες σε αγώνες, έξι τίτλους οδηγών και τέσσερις τίτλους κατασκευαστών στη F1.

Ο Stefano Domenicali, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Formula 1, δήλωσε: «Είμαι βαθιά λυπημένος από την είδηση ​​ότι ο Dietrich Mateschitz, ένα εξαιρετικά σεβαστό και πολυαγαπημένο μέλος της οικογένειας της Formula 1 πέθανε. Ήταν ένας απίστευτος οραματιστής, επιχειρηματίας και ένας άνθρωπος που βοήθησε να μεταμορφωθεί το άθλημά μας και δημιούργησε τη μάρκα Red Bull που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Θα μου λείψει πολύ, όπως και σε ολόκληρη την κοινότητα στη Formula 1, και οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τις ομάδες Red Bull και AlphaTauri σε αυτή την πολύ θλιβερή στιγμή».

enikos.gr