Δίωρη συνάντηση Γαβρόγλου- Βαρθολομαίου: Προβληματισμός και εξηγήσεις για τη συμφωνία
1 year, 4 months ago
6

Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στο Φανάρι.

«Ακουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα τους μεταφέρω», είπε ο κ. Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση. Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι επρόκειτο για προγραμματισμένο ραντεβού, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση επισπεύστηκε έπειτα από τις εξελίξεις με τη συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για την οποία φάνηκε να ενοχλείται το Φανάρι, επειδή δεν είχε ενημέρωση.

Ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενημέρωσε αναλυτικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το πλαίσιο της συμφωνίας και τα επόμενα βήματα.

«Είχαμε μια ειλικρινή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων. Πάντα επιδίωξή μας είναι ο διάλογος», είπε ο υπουργός Παιδείας. Σε ερώτηση για το πώς θα επηρεάσουν τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών, Κρήτης και Δωδεκανήσων- που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- τα όσα συμφώνησαν πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος απάντησε:

«Αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Υπάρχουν θέματα που επεξεργαζόμαστε, ανάμεσά τους και αυτό».

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου απέφυγε να μιλήσει με λεπτομέρειες για τους «προβληματισμούς» του Φαναρίου, στους οποίους αναφέρθηκε στη δήλωσή του. «Προβληματισμός σημαίνει και εμπλουτισμός μιας υπάρχουσας κατάστασης. Ακούμε και διαβάζουμε προσεκτικά όλες τις απόψεις ώστε η επόμενη ημέρα αυτής της ιστορικής συμφωνίας να είναι ακόμη πιο θετική», απάντησε.

Σε ό,τι αφορά τη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου για την έλλειψη ενημέρωσης, ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, απάντησε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση έχουν εξηγηθεί όλα αυτά.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας απέφυγε να σχολιάσει την ένταση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ρωσία, μετά την αναγνώριση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.