Douglas Kirkland: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο διάσημος φωτογράφος
1 year, 6 months ago
6

Πέθανε στα 88 του ο Douglas Kirkland, ο θρυλικός φωτογράφος που “αιχμαλώτισε” με τον φακό του πρόσωπα όπως η Marlene Dietrich, η Marilyn Monroe, ο Charlie Chaplin, η Brigitte Bardot, ο Mick Jagger, η Catherine Deneuve, η Kim Basinger, η Angelina Jolie και πολλοί άλλοι, και οι φωτογραφίες του εμφανίστηκαν σε χιλιάδες δημοσιεύσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Kirkland πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειας.

«Ο Douglas Kirkland άφησε ένα μεγάλο κενό και η απεριόριστη χαρά του, η ζεστασιά και το πάθος του θα λείψουν από μια μακρά ζωή υπέροχων και ουσιαστικών φιλιών», ανέφερε ο Jeff Dunas, διευθυντής του Palm Springs Photo Festival.

Οι πιο διάσημες εικόνες του Kirkland είναι οι λήψεις της Monroe που τραβήχτηκαν το 1961, στις οποίες η ηθοποιός εμφανίζεται στο κρεβάτι αγκαλιάζοντας λευκά μεταξωτά σεντόνια. Οι φωτογραφίες της Elizabeth Taylor που είχε τραβήξει κατά τη διάρκεια μιας από τις πρώτες του αποστολές το 1961 για το Look οδήγησαν στη συνάντηση με τη Monroe σε ένα στούντιο του Χόλιγουντ για το τεύχος της 25ης επετείου του περιοδικού εκείνη τη χρονιά.

«Ήξερα τις φωτογραφίες που ήθελα να της τραβήξω, αλλά με τον ντροπαλό καναδικό μου τρόπο δεν ήξερα πώς να τις βγάλω», είπε σε μια παλαιότερη συνέντευξη. «Ήταν η Marilyn που ανέλαβε: είπε ότι χρειαζόμασταν ένα κρεβάτι και μερικά λευκά μεταξωτά σεντόνια, μερικούς δίσκους του Frank Sinatra και ένα μπουκάλι σαμπάνια Dom Pérignon. Φορούσε μια ρόμπα, και τελικά γλίστρησε κάτω από τα σεντόνια, και έτσι ήθελε να φωτογραφηθεί».

Ο Kirkland υπηρέτησε επίσης ως περιζήτητος φωτογράφος σε περισσότερες από 100 ταινίες, από το Judgment at Nuremberg (1961) στο 2001: A Space Odyssey (1968) και το Saturday Night Fever (1977) έως τα Rain Man (1988)Driving Miss Daisy (1989)Titanic (1997)Moulin Rouge! (2001) και The Great Gatsby (2013).

«Η λέξη “διασημότητα” είναι μια μάλλον περίεργη λέξη», σημείωσε σε μια συνέντευξη το 1998 με τη Stephanie Gregory του Photo Insider. «Δουλεύω με διασημότητες, αλλά δεν τις φοβάμαι. Τα άτομα είναι λιγότερο σημαντικά για μένα από τις δυνατότητες της δημιουργικότητας. Δημιουργώ εικόνες που με ενθουσιάζουν. Ειλικρινά, τα ονόματα ήρθαν και παρήλθαν, αλλά η καλή μου τύχη είναι ότι παρέμεινα».