Εκουαδόρ: Σοροί νεκρών στους δρόμους και φέρετρα πλάι σε σκουπίδια
1 minute ago
6

Εικόνες που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους καταγράφονται σε πόλεις και συνοικίες του Εκουαδόρ, όπου σοροί νεκρών από τον κορονοϊό είναι παρατημένες στους δρόμους.

Οι οικείοι των θυμάτων απευθύνουν έκκληση στις αρχές του κράτους για βοήθεια, αφού δεν μπορούν να απομακρύνουν τα άψυχα κορμιά των αγαπημένων προσώπων τους από τα σπίτια και τις γειτονιές τους.

 

Η πόλη Γκουαγιακίλ, περίπου 260 μίλια νότια της πρωτεύουσας Κίτο, έχει χτυπηθεί βάναυσα από την πανδημία, με αποτέλσμα τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία να κατακλύζονται από μια πλημμύρα νέων ασθενών και νεκρών.

Για πολλά από τα θύματα δεν υπάρχει χώρος. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις φέρετρα έχουν καταγραφεί πλάι σε σκουπίδια.

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα, έδωσε άδεια στους υπαλλήλους των νεκροταφείων να σπάσουν την εθνική καραντίνα και να δουλεύουν μέρα και νύχτα ενώ έχει επιστρατεύσει ομάδες στρατιωτών και αστυνομικών για την περισυλλογή των σορών από νοσοκομεία, σπίτια και δρόμους.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται για μέρες να κοιμούνται και να ξυπνούν δίπλα στους νεκρούς συγγενείς τους.

Αν και ο Ισημερινός έχει αναφέρει περίπου 3.300 κρούσματα και 145 θανάτους από Covid-19 – πάνω από 100 από αυτούς στο λιμάνι της Γκουαγιακίλ – οι αριθμοί αυτοί εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτεροι καθώς οι εξετάσεις ασθενών είναι περιορισμένες λόγω μεγάλων ελλείψεων σε διαγνωστικά τεστ.

(με πληροφορίες από RT, CNN)