Έλον Μασκ: Μέτοχος στο Twitter για χάρη του Τραμπ;
2 years, 14 days ago
6

Η φιγούρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ διακρίνεται όλο και πιο έντονα στο παρασκήνιο της εξαγοράς του μεριδίου 9,2% της μητρικής εταιρείας της πλατφόρμας – Θα «ξεμπλοκάρει» τον Τραμπ ο στενός του φίλος και υπέρμαχος της απόλυτης ελευθερίας του λόγου;

Η φιγούρα του Ντόναλντ Τραμπ διακρίνεται όλο και πιο έντονα στο παρασκήνιο της εξαγοράς από τον Έλον Μασκ μεριδίου 9,2% της μητρικής εταιρείας του Twitter. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποβληθεί από το Twitter και ο λογαριασμός του αποκλείστηκε ύστερα από τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου 2020, με τη βίαιη εισβολή σκληροπυρηνικών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, την έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι ο Έλον Μασκ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, απέκτησε 73.486.938 μετοχές του Twitter, καταβάλοντας 2,89 δισ. δολάρια. Με την κίνηση αυτή, ο Έλον Μασκ, έγινε αυτομάτως ο μεγαλύτερος -και πιο ισχυρός- μέτοχος του Twitter, με μερίδιο υπερ-τετραπλάσιο ακόμη και από εκείνο του ιδρυτή του Twitter. Ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο έχει αποσυρθεί από την καθαυτό διοίκηση της εταιρείας του, αλλά παραμένει ενεργός ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι κάτοχος ποσοστού μόλις 2,25% στο Twitter.

Ο Έλον Μασκ έχει πλέον θέση στο 11μελες ΔΣ του Twitter και, μολονότι εκ μέρους της πλατφόρμας δίνονται διαβεβαιώσεις ότι ο νέος μεγαλομέτοχος δεν θα καθορίζει την πολιτική του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος ο Μασκ είναι αποφασισμένος να οδηγήσει το Twitter στην κατεύθυνση της «αποκέντρωσης».

Σχετικά τις προθέσεις και τα σχέδια του Μασκ δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, διάσημοι και μη, πανηγυρίζουν στις ΗΠΑ. Καλούν ήδη τον Έλον Μασκ να αποκαταστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να δικαιώσει τον πόθο όλων όσοι έχουν στερηθεί την επικοινωνία με τον πρώην Πλανητάρχη μέσω Twitter. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Μασκ συνδέεται μαζί του με προσωπική φιλία, κυρίως όμως τυγχάνει ο ίδιος φανατικός υπέρμαχος της απόλυτης ελευθερίας του λόγου.

Ο Μασκ έχει 80 εκατομμύρια follower στο Twitter και το χρησιμοποιεί σχεδόν εξίσου τακτικά με τον Τραμπ (οι δυο τους έχουν αναρτήσει αθροιστικά περισσότερα από 72.000 tweets). Πάγια θέση του υπερ-δισεκατομμυριούχου, είναι ότι ο έλεγχος του Twitter και γενικώς των social media θα πρέπει να περάσει απευθείας στα χέρια των χρηστών. Ο Μασκ -όπως και ο Τραμπ- αλλά και κορυφαία στελέχη της εταιρείας, πιστεύουν ότι το Twitter κακώς παρεμβαίνει με κανονιστικό τρόπο στο περιεχόμενο που διακινείται μέσω της πλατφόρμας.

Χαρακτηριστικά, ο Έλον Μασκ ανάρτησε στο λογαριασμό του μια παραποιημένη φωτογραφία, από ένα θρυλικό στιγμιότυπο με κεντρικό πρόσωπο της εικόνας τον Ιωσήφ Στάλιν. Πρόκειται για τη γνωστή εικόνα των σταλινικών «ρετουσαρισμάτων», καθώς δείχνει πώς με τις προπολεμικές Μεγάλες Εκκαθαρίσεις ο ηγέτης της ΕΣΣΔ εξαφάνιζε τους συνεργάτες του, τόσο από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα όσο και από τη ζωή.

Στη θέση όπου κανονικά βρίσκεται το πρόσωπο του Στάλιν, ο Μασκ έχει ενθέσει εκείνο του Παράγκ Αγκραβάλ, του νυν Διευθύνοντος Συμβούλου και διαδόχου του Τζακ Ντόρσεϊ στην ηγεσία του Twitter. Προφανώς ο Μασκ σατιρίζει τον Αγκραβάλ για τον παρεμβατικό ρόλο του και εμμέσως εξηγεί το γιατί ο ίδιος θέλησε να ξοδέψει κάποια δισεκατομμύρια από την περιουσία του για να εμπλακεί άμεσα στο Twitter.

Το παράδοξο είναι, βέβαια, ότι ο Παράγκ Αγκραβάλ, όπως και ο Τζακ Ντόρσεϊ είναι ένθερμοι υποστηρικτές της άποψη του Έλον Μασκ περί εκδημοκρατισμού του Twitter. Εξάλλου, η εξαγορά του πακέτου μετοχών, το μερίδιο του 9,2% και η θέση του στο ΔΣ της εταιρείας ήταν ένα σενάριο προσυμφωνημένο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ούτως ή άλλως, ο Μασκ και ο Ντόρσεϊ είναι φίλοι και ομονοούν ακόμη και στο ζήτημα του Τραμπ. Ο Ντόρσεϊ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι κακώς το Twitter ελέγχεται κεντρικά και ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα καταστήσει δυνατή τη μεταβίβαση της εξουσίας απευθείας στους χρήστες.

Αυτό είναι, άλλωστε, το σχέδιο του Έλον Μασκ: Να δημιουργηθεί η κατάλληλη τεχνική υποδομή ώστε κάθε χρήστης του Twitter να αποφασίζει μόνος του τι είναι ωφέλιμο και τι βλαβερό για τον ίδιον, αντί να επαφίεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς από τα κεντρικά του μέσου. Και είναι προφανές ότι ο Μασκ θα ήθελε να δει τον Ντόναλντ Τραμπ να επανέρχεται στην ενεργό δράση -αν και, προς το παρόν τουλάχιστον, το Twitter ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να δεχτεί ξανά στους κόλπους του τον ιδιόρρυθμο Ντόναλντ Τραμπ.