Επαιξε κι έχασε η κυβέρνηση στα κόκκινα δάνεια -Οι δανειστές επιβλήθηκαν
11 months, 26 days ago
6

Μεγάλο εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στο επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού όλα όσα συνέβησαν με το νομοσχέδιο για την προστασία της α΄κατοικίας. Κι αυτό γιατί η άτακτη υποχώρηση του οικονομικού επιτελείου σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, «κονιορτοποίησαν» το αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από τα μνημόνια και ανάκτησης της ιδιοκτησίας και της πρωτοβουλίας για τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.

Αφήγημα που η κυβέρνηση θέλει, η καλύτερα θα ήθελε, να το χρησιμοποιήσει σαν προεκλογικό όπλο.

Ακόμα και οι απειλές περί μονομερούς ενέργειας που ακούστηκαν την περασμένη εβδομάδα φάνηκαν να είναι μια «πιστολιά στον αέρα» χωρίς κανένα περιεχόμενο, αφού τελικά η κυβέρνηση υποχώρησε και αποδέχθηκε όλα όσα ζητούσαν οι δανειστές, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από έμπειρους περί τα οικονομικά αναλυτές, σαν «μια τρύπα στο νερό». Ακόμα χειρότερα για την κυβέρνηση, η τελική ρύθμιση δεν αφήνει στην κοινή γνώμη καμία αμφιβολία για το ποιος κάνει κουμάντο στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής καθώς και για τα πολύ περιορισμένα περιθώρια της κυβέρνησης να προωθήσει τον δικό της σχεδιασμό. Με δύο λόγια: Εξοδος από την αυστηρή μνημονιακή επιτήρηση; Next year…

Η σκληρή διαπραγμάτευση που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Τσίπρα για το εμβληματικό για την αριστερά θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατέληξε σε μια εφ΄ όλης της ύλης υποχώρηση, με αποτέλεσμα μόνο τύποις να μιλάμε πλέον για νέο νόμο Κατσέλη. Αφού οι δανειολήπτες που θα μπορέσουν να προστατευθούν με τις νέες διατάξεις δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες. Είναι τόσα πολλά τα φίλτρα και οι κόφτες που επέβαλαν οι δανειστές, θέλοντας να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιο των Τραπεζών και να τελειώσουν με το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, που ο νέος νόμος στερείται κάθε περιεχομένου.

Το όπλο της δόσης της 970 εκατομμυρίων

Ακόμα και το όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τους δανειστές θυμίζει τις παλιές διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Κάθε φορά που και οι παλαιότερες κυβερνήσεις προσπαθούσαν με επιμονή και επίδειξη «τσαμπουκά» να επιβάλουν στους δανειστές τις δικές τους απόψεις, η διαπραγμάτευση κόλλαγε στην δόση. Οσο δεν υπήρχε συμφωνία, οι δανειστές δεν έδιναν το πράσινο φώς για την εκταμίευση της δόσης που τόσο πολύ είχε ανάγκη το δημόσιο ταμείο. Ακριβώς το ίδιο έγινε και αυτή την φορά, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω. Οταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είδαν ότι η κυβέρνηση επιμένει και δεν βρίσκεται εύκολα συμβιβασμός, επιστράτευσαν την δόση των 970 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα κέρδη των ομολόγων των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης. Και μπορεί αυτήν την φορά τα χρήματα να μην είναι απόλυτα αναγκαία για τα δημόσια ταμεία, αλλά το μήνυμα που θα έστελνε η Ελλάδα στις αγορές θα ήταν καταστροφικό. Οτι δηλαδή επιστρέφει στις παλιές συνήθειες και προκαλεί την αντίδραση των δανειστών. Ετσι αναγκάστηκε να σαλπίσει ισπανική υποχώρηση και να δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Η έξοδος από την μνημονιακή επιτήρηση έχει ακόμα δρόμο πολύ.

Ελάχιστοι οι τυχεροί των νέων ρυθμίσεων

Ετσι όσοι νόμιζαν ότι θα μπορέσουν να «κουρέψουν» με συνοπτικές διαδικασίες το «κόκκινο» δάνειό τους, μπαίνοντας απλώς στο νέο πλαίσιο προστασίας, μάλλον θα απογοητευτούν.

Οι ελάχιστοι δανειολήπτες που τελικά θα μπορέσουν να περάσουν το κατώφλι του νέου πλαισίου, θα πρέπει να καταβάλλουν το 120% της εμπορικής αξίας της κατοικίας τους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν κάποιος έχει ακίνητο εμπορικής αξίας 100.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλήσει υπόλοιπο δανείου ως 120.000 ευρώ. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένα κούρεμα δανείου αν το υπόλοιπο της δόσης είναι μικρότερο από τις 120.000 ευρώ. Και σαν να μην έφθανε μόνο αυτό, η εμπορική αξία είναι η αξία που έχει καταχωρηθεί στις Τράπεζες. Που φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερη από τις τρέχουσες τιμές. Αποτέλεσμα; Αυτό που απαιτούσαν οι δανειστές και που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί. Οι ωφελημένοι από τις ρυθμίσεις θα είναι ελάχιστοι.

Οι δανειστές επέβαλαν την άποψή τους και στα επιχειρηματικά δάνεια

Το ίδιο συνέβη και με τα επιχειρηματικά δάνεια που η κυβέρνηση θέλησε να το περάσει σαν δική της επιτυχία στην διαπραγμάτευση. Και σε αυτό το σημείο του νομοσχεδίου οι δανειστές επέβαλαν τους δικούς τους όρους που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί. Και έπεσε η αξία των ακινήτων που μπαίνουν στην ρύθμιση- στις 175 χιλιάδες ευρώ- και μπήκε κόφτης για το υπόλοιπο του δανείου στις 100 χιλιάδες ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι επιτηδευματίες που μπορούν να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο, θα φτάσουν με βία τις 20.000, ενώ μένει να διαπιστωθεί εάν η εκτίμηση της ΤτΕ για περίμετρο προστασίας στα 8,5 δισ ευρώ συνεπάγεται τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρηματικών δανείων

Τέρμα το Δεν Πληρώνω

Την ίδια στιγμή και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ;oτι τα κόκκινα δάνειa δεν θα περάσουν στα κοράκια των funds αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αφού μέσα στο 2019, «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους άνω των 60 δισ. ευρώ θα περάσουν από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένους επενδυτές.

Ήδη έχουν πουληθεί ή τιτλοποιηθεί δάνεια ύψους 16 δισ. ευρώ και η διαδικασία θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα ως το τέλος του έτους, ώστε οι τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να χρηματοδοτήσουν πάλι την οικονομία.