Επιχείρηση Τρωική Ασπίδα: Πώς το FBI ξεγέλασε δεκάδες εγκληματικές οργανώσεις με ένα app
2 years, 9 months ago
6

Περισσότεροι από 800 ύποπτοι για εμπόριο ναρκωτικών οργανώσεις συνελήφθησαν αφότου πείστηκαν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας πίσω από την οποία βρισκόταν στην πραγματικότητα το FBI.

Η «Επιχείρηση Τρωική Ασπίδα» πραγματοποιήθηκε από το FBI σε συνεργασία με τη Europol και τις διωκτικές αρχές της Αυστραλίας και οδήγησε σε συλλήψεις σε 18 χώρες, από τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Κατασχέθηκαν επίσης 32 τόνοι ναρκωτικών, ποσά συνολικού ύψους 148 εκατ. δολαρίων, 250 όπλα και 55 πολυτελή οχήματα, αναφέρει το Associatef Press.

Για «βαρύ πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος σε όλο τον κόσμο» έκανε λόγο σύμφωνα με το Reuters ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, παρουσιάζοντας την υπόθεση ως «ορόσημο στην ιστορία των αυστραλιανών διωκτικών αρχών».

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο πλατφόρμες κρυπτογραφημένων επικοινωνιών που χρησιμοποιούσαν εγκληματίες σε όλο τον κόσμο, με τις ονομασίες EncroChat and Sky ECC, εξέλιξη που υποχρέωσε τις σπείρες να αναζητήσουν άλλο μέσο επικοινωνίας.

Το FBI τούς προσέφερε αυτό ακριβώς που ζητούσαν: μια εφαρμογή με την ονομασία An0m που είχε εγκατασταθεί σε τροποποιημένα κινητά, τα οποία δεν διέθεταν κάμερες και δεν μπορούσαν καν να πραγματοποιούν κλήσεις φωνής.

Τους τελευταίους 12 μήνες, μυστικοί πράκτορες διοχέτευσαν τις συσκευές σε περισσότερες από 100 εγκληματικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι χρήστες του AnOm πίστευαν ότι οι επικοινωνίες τους ήταν ασφαλής, ενώ το FBI μπορούσε να διαβάζει όλα τα μηνύματά τους.

in.gr