Επιστολή – «χαστούκι» για τον Ερντογάν – Ηχηρό «όχι» Αμερικανών βουλευτών στην πώληση των F-16
1 year, 9 months ago
6

Ηχηρό «όχι» στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία από Αμερικανούς βουλευτές τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπικανικού κόμματος.

Με επιστολή τους στον Τζο Μπάιντεν δηλώνουν την αντίθεσή τους για την πώληση των F-16 και όπως αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός, Frank Pallone, «δεν πρέπει να υποστηρίξουμε το στρατό της Τουρκίας χωρίς να γίνουν βήματα προκειμένου να σταματήσουμε την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ερντογάν και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

επιστολή για F-16

Οι Αμερικανοί βουλευτές κάνουν ειδική μνεία στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα για την κακή χρήση των αμερικανικών όπλων αναφέρουν πως «έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη».

Παράλληλα στην επιστολή τονίζεται πως «η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή.

Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία», επισημαίνουν.