Επίθεση κατά μέτωπο στον Πάνο Καμμένο -Τι είπαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ
8 months, 1 day ago
6

Σκληρές απόψεις κατά του Πάνου Καμμένου ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Αφορμή, φυσικά, τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τις ΗΠΑ περί plan B στο Σκοπιανό αλλά και νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Με τα πιο σκληρά λόγια για τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Αφού αναφέρθηκε στο ζήτημα με την ΕΡΤ που επίσης είναι στην επικαιρότητα, είπε χαρακτηριστικά: «Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο Καμμένος. Είναι στοιχείο αποπολιτικοποίησης να μη συζητάμε αυτό το πρόβλημα σήμερα. Ορθώς πήγαμε με τον Καμμένο και ήταν θετική και παραγωγική η συνεργασία. Σήμερα εξαντλεί τη δυναμική της. Ο Καμμένος θα απογοητευτεί. Θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Είναι καρικατούρα, όχι πολιτική αντίληψη. Να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε να υπάρξει ολοκλήρωση του προγράμματός μας χωρίς παρεμπόδιση στον λαό».

Τασία: Τραυματική εμπειρία 

Επικριτική εμφανίστηκε και η βουλευτής και πρώην υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Βγαίνουμε από μία τραυματική εμπειρία με τους ΑΝΕΛ και δεν έχουμε ένα κόμμα που να μπορούμε να πούμε την επομένη ότι θα κάνουμε κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε, δε, κομβικό το ζήτημα των συνεργασιών και τόνισε ότι «δεν πρέπει να μάθουμε με ποιον θα συνεργαστούμε το βράδυ των εκλογών όπως μάθαμε με τους ΑΝΕΛ».

Μάλιστα, κάλεσε τα όργανα του κόμματος να πουν τη γνώμη τους για το θέμα που έχει προκύψει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στο τέλος να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις.

Σάκης Παπαδόπουλος: Ζήτημα χοντροκομμένο

Από την πλευρά του, «βόμβες» εκτόξευσε και ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο (σ.σ.: του 2019) με τον Πάνο Καμμένο». Όπως είπε μεταξύ άλλων: «Με τον Πάνο Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβρη δεν μπορούμε, με την πολιτική των ΑΝΕΛ μετά το άδειασμα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα ζήτημα χοντροκομμένο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική συμμαχιών και με τον Σπύρο Δανέλλη και με τον Κώστα Κατσίκη. Όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνικολαϊκισμό, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα και του συνεταίρου».

Εμμεση αναφορά από Τσίπρα

Αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άφησε έμμεσες αιχμές κατά του κυβερνητικού εταίρου. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και αφού είπε ότι «είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δύο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν οι γείτονές μας απορρίψουν τη συμφωνία, πρέπει να γνωρίζουν -και θα το πω με ειλικρίνεια- ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Επίθεση και μέσω της «Εφ.Συν.»

Η επίθεση στον Πάνο Καμμένο ξεκίνησε από την «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου, όπου τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης, Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεοδώρα Τζάκρη) εκτόξευσαν τα βέλη τους κατά του υπουργού Αμυνας.

«Η κυβέρνηση έχει προγραμματικές δηλώσεις ιδιαίτερα για το μείζον εθνικό θέμα τις οποίες οφείλει να σέβεται και να υπηρετεί ως κορυφαίος υπουργός. Δεν είναι υπουργός α λα καρτ. Με τις δηλώσεις του, τον υποτελή φιλοαμερικανισμό του και τις επινοήσεις για άξονες στο πλαίσιο ενός “ψυχρού” βαλκανικού πολέμου ,επιβαρύνει τη διεθνή θέση της χώρας και δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή. Είναι χίμαιρα και μάλιστα επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική για τον ίδιο να θέλει να το παίξει Έλληνας Σαλβίνι ή Όρμπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει τα μέτρα του», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και προεξοφλούν την ψήφισή της από τη Βουλή, τόσο ο υπουργός Άμυνας αναζητά τρόπους να διαφοροποιηθεί και να κάνει θόρυβο. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται δεν δικαιολογεί όμως τίποτα από όσα επινοεί. Αντίθετα εντείνει τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται. Η κρίση του κ. Καμμένου δεν μπορεί να γίνει και κρίση της κυβέρνησης. Όσο νωρίτερα το καταλάβει, τόσο ο κ. Καμμένος όσο και η αντιπολίτευση, τόσο καλύτερα για όλους», υπογράμμισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται μόνο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών», ανέφερε η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Δυστυχώς ο κ. Καμμένος δεν κατανοεί πλέον τον ρόλο του ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά ως ένας ιδιότυπος ανεξάρτητος κυβερνητικός εταίρος. Είναι προφανές ότι η σύγχυση του κ. Καμμένου σχετικά με τον ρόλο του προκύπτει από την πολιτική του αγωνία για την επόμενη ημέρα αλλά και την αδυναμία κατανόησης των πραγματικών συμφερόντων της χώρας μας σχετικά με την εξωτερική της πολιτική. Οι παραφωνίες δεν βοηθούν ούτε την εικόνα της χώρας, ούτε την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό θα πρέπει ο κ. Καμμένος να το αντιληφθεί», είπε η Θεοδώρα Τζάκρη.