Εύα Καϊλή: Ερχεται άρση ασυλίας της; Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις για το «Qatar gate»
1 year, 4 months ago
6

Η Εύα Καϊλή αλλά και οι άλλοι τέσσερις που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, κρατούνται και σήμερα θα γίνει γνωστό το εάν έχουν συλληφθεί ή όχι.

Πολιτικό «σεισμό» έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή –μιας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου- σε υπόθεση διαφθοράς, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Νέες πληροφορίες για την πορεία των ερευνών για το «Qatar Gate», όπως έχει ονομαστεί από το διεθνή Τύπο το σκάνδαλο, αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής, με τους Βέλγους εισαγγελείς να προχωρούν σε ανακοινώσεις για την πορεία των ερευνών τους αλλά και την εμπλοκή των πέντε προσώπων που έχουν κληθεί σε απολογία.

Η Εύα Καϊλή αλλά και οι άλλοι τέσσερις που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, κρατούνται και σήμερα θα γίνει γνωστό το εάν έχουν συλληφθεί ή όχι.

  • Διαβάστε επίσης: Δεύτερο βράδυ στο κελί για την Εύα Καϊλή – Πολιτικός σεισμός από το τσουνάμι αποκαλύψεων για το «Qatar Gate»

Οι βελγικές αρχές ασχολούνται από τον Ιούλιο με την υπόθεση δωροδοκίας από στελέχη του Κατάρ σε αξιωματούχους με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Από την αρχή οι έρευνες ήταν στοχευμένες και υπό άκρα μυστικότητα.

Η έρευνα διεξαγόταν κρυφά από τα μέσα Ιουλίου και μεταξύ των προσαχθέντων είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή. Ήταν συνεργάτης του επίσης προσαχθέντος πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει ιδρύσει τη ΜΚΟ Fight Impunity. Τη λίστα συμπληρώνουν δύο ακόμη Ιταλοί, ο Λούκα Βισεντίνι και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.

Ενορχηστρωτής του “Qatar Gate” φέρεται να είναι ο Παντσέρι, η σύζυγος και η κόρη του οποίου έχουν επίσης συλληφθεί στο Μπέργκαμο. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών. Ο πρώτος, όπως μεταδιδει η ΕΡΤ, για “πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου με αντάλλαγμα πληρωμή” αναφέρει η  Corriere della Sera, επικαλούμενη την L’Echo.

Το Κατάρ και τα… εργασιακά δικαιώματα

Το «βάρος» για την Εύα Καϊλή βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σύμφωνα με τα βελγικά δημοσιεύματα, η ίδια και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, χρηματίστηκαν από τις αρχές του Κατάρ, προκειμένου να επηρεάσουν ψηφίσματα εντός του Ευρωκοινοβουλίου, κυρίως για εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ.

Σημειώνεται πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με το Κατάρ, καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για 6.500 νεκρούς εργάτες για την προετοιμασία του Μουντιάλ, κάτι το οποίο οι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές που εμπλέκονται  στην υπόθεση, αρνήθηκαν. Συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή σε δημόσια τοποθέτησή της στην Ευρωβουλή είχε πει πως το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.

Τι θα συμβεί με την ασυλία της Καϊλή

Σχετικά με την ασυλία, της Εύας Καϊλή ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία: Οι εθνικές αρχές κάνουν αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος κ. Μετσόλα εφόσον γίνει αυτό, θα πρέπει να ενημερώσει την ολομέλεια και η αίτηση παραπέμπεται στην επιτροπή νομικών υποθέσεων. Το πρόσωπο για το οποίο θα γίνει η συζήτηση έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό, αλλά και η επιτροπή να ζητήσει όποια επιπλέον πληροφορία κρίνει απαραίτητη.

Κεκλεισμένων των θυρών η επιτροπή εγκρίνει έκθεση για την άρση ή μη της ασυλίας του ενδιαφερόμενου προσώπου συνιστώντας στο κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την έκθεση. Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται στην πρώτη ολομέλεια που λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Η ασυλία επίσης παύει να ισχύει εάν ένας ευρωβουλευτής πιαστεί επ’ αυτοφώρω.

Πού θα δικαστεί η Καϊλή αν αρθεί η ασυλία της

Ο πρόεδρος των ποινικολόγων Γιάννης Γλύκας αναφέρθηκε στην υπόθεση που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

«Μία συνήθης διαδικασία και στο Βέλγιο και στη Γαλλία, που δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά δεν σημαίνει και τίποτα αναφορικά με το τι θα γίνει στην πορεία, μπορεί να είναι ελεύθερη ή να δικαστεί και άλλα. Μέχρι να δώσει εξηγήσεις θεωρείται ύποπτη η Εύα Καϊλή. Δεν κρατείται με την έννοια της σύλληψης, σύλληψη υπάρχει μόνο με το ένταλμα. Άλλη είναι η ασυλία στους ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν αποτελεί “καλή” είδηση για την Ελλάδα όλο αυτό. Οφείλουμε να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας όλων όσων φέρεται να κατηγορούνται», είπε αρχικά.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί πού έχει τελεστεί το αδίκημα. Εάν έχει γίνει εκεί, δεν βλέπω τον δρόμο να δικαστεί στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γλύκας.

Προς καθαίρεση

Για τις αρμοδιότητες της κ. Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, διευκρίνισε πως, «η Εύα Καϊλή έχει αποπεμφθεί και από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στην Ευρωβουλή και τη Δευτέρα στις 4 η ώρα το απόγευμα θα γίνει έκτακτη διάσκεψη των προέδρων όλων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, με πρωτοβουλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και εκεί θα αποφασιστεί η καθαίρεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού από την Αντιπροεδρία της Ευρωβουλής. Όλα τα κόμματα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για το θέμα, εκτός από το Δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Επισημαίνεται πως η έδρα της κ. Καϊλή δεν χάνεται με οποιαδήποτε απόφαση, πάρα μόνο εάν η ίδια παραιτηθεί.

Πολιτικός σεισμός και εντός συνόρων

Η μεγάλη υπόθεση διαφθοράς προκαλεί πολιτικές αναταράξεις και εντός των συνόρων. Τους τόνους σήκωσε από νωρίς χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγόρησε δημοσίως στην κυρία Καϊλή ότι αποτελούσε «Δούρειο Ίππο» της ΝΔ. «Λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της ΝΔ, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» κατήγγειλε σε συνέντευξή του, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος τον κατηγόρησε για επίδειξη θράσους.

Η Εύα Καϊλή, με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογη ήταν και η απόφαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η απόφαση της διαγραφής της, ελήφθη για πολιτικούς λόγους, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως είπε, ήδη με τις τελευταίες διαφοροποιήσεις της είχε ενημερώσει την επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις το ποτήρι ξεχείλισε.

Όπως είπε Νίκος Ανδρουλάκης, η Εύα Καϊλή προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα της παρακολούθησης του, ώστε να μην συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ψήφισε εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και λειτουργούσε ως «Δούρειος Ίππος» της Νέας Δημοκρατίας.

  • Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: «Δεν ήξερε, δεν έδωσε εντολή» – Έρχεται και δεύτερος γύρος σύγκρουσης 

«Η κυβέρνηση αφού χρησιμοποίησε την κ. Καϊλή για να θάψει το θέμα των υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιφέροντας την στα εγχώρια μέσα ως «μεταγραφή αεροδρομίου», τώρα την εργαλειοποιεί και πάλι δείχνοντας ότι δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό» τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη εξηγώντας τα περί δούρειου ίππου.

in.gr