Εύα Καϊλή: Η ζωή στη φυλακή και οι συγκρατούμενες με το βαρύ ποινικό μητρώο – Πώς επιβάρυνε τη θέση της
1 year, 4 months ago
6

Ποιες είναι οι συνθήκες μέσα στις «πολυτελείς» φυλακές Χάρεν.

Την ερχόμενη Πέμπτη οι αρχές θα αποφασίσουν εάν η Εύα Καϊλή θα αφεθεί ελεύθερη ή όχι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για το Qatargate. Μέχρι τότε παραμένει προφυλακισμένη στο υπερσύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα του Χάρεν.

Οι φυλακές του Χάρεν, βρίσκονται σε ένα από τα απομακρυσμένα προάστια των Βρυξελλών το οποίο βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο. Αρκετοί από τους κατοίκους του, μάλιστα, είχαν διαφωνήσει για την κατασκευή μίας καινούργιας φυλακής, ωστόσο αυτό που παραδέχονται είναι ότι οι συνθήκες για τους κρατούμενους είναι αρκετά καλές.

Μάλιστα, στην πτέρυγα όπου κρατείται, η κ. Καϊλή φέρεται να έχει συναναστροφές με ακόμα 20 κρατούμενες, οι οποίες -σύμφωνα με Βέλγο δημοσιογράφο- έχουν σκοτώσει κι έχουν βιάσει, ενώ υπάρχουν και άλλες κρατούμενες που κατηγορούνται για εγκλήματα «λευκού κολάρου» (white collar crimes).

«Έχει κάποιες γυναίκες που έχουν σκοτώσει, έχουν βιάσει κι άλλες που κρατούνται για οικονομικά εγκλήματα. Είναι πιθανό η Ελληνίδα αντιπρόεδρος να βρίσκεται στην φυλακή δίπλα σε κρατούμενη που έχει σκοτώσει τον σύζυγό της ή τα παιδιά της, αυτά συμβαίνουν στην φυλακή», υποστήριξε ο δημοσιογράφος Μισέλ Γκάγιερ.

Σύμφωνα με το Star, η Εύα Καϊλή μέσα στη φυλακή έχει το δικό της ψυγείο, παράθυρο που «βλέπει» στις εξωτερικές εγκαταστάσεις ακόμη και συσκευή τηλεφώνου, για να επικοινωνεί με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Εύα Καϊλή τις τελευταίες ημέρες ζει σε ένα μικρό δωμάτιο που, όμως, δεν θυμίζει σε τίποτα το κελί φυλακής. Βρίσκεται μόνη και ενημερώνεται για τις εξελίξεις που την αφορούν από την τηλεόραση μέσα στο δωμάτιό της.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή διώκεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα ποινική έρευνα στην Ελλάδα διατάχθηκε με αντικείμενο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κάθε κατηγορία από αυτές μπορεί να της κοστίσει έως και 5 έτη. Η εκτίμηση των δικηγόρων της είναι ότι αν δεχτεί να συνεργαστεί, μπορεί να της επιβληθεί 3-4 χρόνια φυλάκιση και ίσως με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Οι κινήσεις που επιβάρυναν τη θέση της

Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον της κ. Καϊλή, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η ίδια προέβη σε κινήσεις που επιβάρυναν τη θέση της και τελικά προκάλεσαν την αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψή της.

1) Όταν προσήχθη στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας και της ζητήθηκε από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις, η κυρία Καϊλή είπε ότι και στο παρελθόν είχε δει στο σπίτι κάποιες βαλίτσες με χρήματα.

2) Αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένο να ζητήσει από τον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα από το σπίτι της οικογένειας σε κάποιο ασφαλές σημείο, καθώς δεν πρόβλεψε ότι παρακολουθούσε η βελγική αστυνομία.

Στη φυλακή και ο Ταλαμάνκα

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό o ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου άσκησε έφεση κατά της απόφασης του προδικαστικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο τον Νίκολο Φίγκα – Ταλαμάνκα, με περιοριστικούς όρους και να φέρει ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα, μίλησε στο Politico αναφέροντας ότι ασκήθηκε έφεση κατά της παραπάνω  απόφασης του προδικαστικού δικαστηρίου. Ο Φίγκα – Ταλαμάνκα, ήταν ο μόνος από τους κατηγορούμενους που αφέθηκε ελεύθερος μετά από την προκαταρκτική ακρόαση την Τετάρτη.

Άλλοι δύο -ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι- οδηγήθηκαν πίσω στη φυλακή, όπου θα παραμείνουν για τουλάχιστον έναν μήνα. Οι τρεις ύποπτοι μπορούν να προσφύγουν εναντίον των συνθηκών κράτησής τους, εντός 24 ωρών. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα το κάνουν.

Το έγγραφο που «καίει» την Καϊλή

Έγγραφο που δείχνει ότι η Εύα Καϊλή ψήφισε θετικά για το Κατάρ σε επιτροπή στην οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχει ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα το έγγραφο ψηφοφορίας που έλαβε χώρα στην επιτροπή Libe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην οποία η Εύα Καϊλή δεν είναι μέλος αλλά παρ’ όλα αυτά συμμετείχε στη διαδικασία ψηφοφορίας, έφερε στη δημοσιότητα το Mega.

Η ψηφοφορία έγινε την περίοδο που η Εύα Καϊλή έκανε την αμφιλεγόμενη δήλωση πως το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

 

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απορία των ευρωβουλευτών της επιτροπής ήταν μεγάλη αναφορικά με την παρουσία της κας Καϊλή, επισημαίνοντας πως η ίδια καθόταν στα πίσω έδρανα προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή.

Στο τέλος της διαδικασίας συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε μία παραπάνω ψήφος. Όταν αντιλήφθηκαν ότι η ψήφος ήταν της κας Καϊλή, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προκειμένου να μην εκτεθεί δημοσίως δήλωσε πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντικατέστησε τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Μπριγκίτ Σίπελ, η οποία τελικά απέσυρε τη δική της ψήφο.

 Τι θα κρίνει την αποφυλάκισή της – Ο ρόλος του παιδιού της

Στις 22 Δεκεμβρίου, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει τελικά για τη συνέχιση ή μη της κράτησης της Εύας Καϊλή, ενώ η ίδια έως τότε θα παραμείνει στη φυλακή.

Την ίδια ώρα, προφυλακιστέοι μέχρι τη δίκη τους θα παραμείνουν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία των Βρυξελλών.

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η Καϊλή διατηρεί τον τίτλο της ευρωβουλευτού, αφού η ανάκλησή του μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εθνικής, ελληνικής στην προκειμένη περίπτωση, νομοθεσίας. Παράλληλα, το Κατάρ εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από την Καϊλή, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις πληροφορίες για σχέσεις της Ντόχα με την Ελληνίδα πολιτικό.

Στο μεταξύ, παρόλο που οι δικηγόροι της δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους όσον αφορά την υποστηρικτική γραμμή που θα ακολουθήσουν, φαίνεται πως η κ. Καϊλή θα επιμείνει στην αθωότητά της, δηλώνοντας άγνοια για τις επαφές του συντρόφου της με το Κατάρ.

Άλλωστε, μέσω του Ελληνα ποινικολόγου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η οικογένεια της Εύας Καϊλή είχε επιχειρήσει να εμφανίσει τον επίσης κρατούμενο σύντροφό της, Ιταλό Φραντσέσκο Τζόρτζι, ως υπεύθυνο για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.

«Αφήστε την ελεύθερη, δική μου η ευθύνη»

Παράλληλα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλούνται οι βελγικές Le Soir και Knack, αλλά και η ιταλική La Repubblica, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατά την ανάκρισή του φέρεται να ομολόγησε ότι ήταν μέλος οργάνωσης που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να προσπάθησε να βγάλει εκτός «κάδρου» την Εύα Καϊλή, τονίζοντας πως για ό,τι έγινε η ευθύνη ήταν δική του, περιγράφοντας τον δικό του ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Τα χρήματα που βρέθηκαν προορίζονταν μόνο για ίδιο και τον Παντσέρι, φέρεται να υποστήριξε ο Τζόρτζι, λέγοντας ότι η Εύα Καϊλή δεν υπήρξε αποδέκτης χρημάτων.

Τα στοιχεία και οι ισχυρές ενδείξεις

Η επιχείρηση της βελγικής Αστυνομίας, που οδήγησε στη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, έγινε βασιζόμενη σε στοιχεία και ισχυρές ενδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα βαρύνει την απόφαση των δικαστών για τη συνέχιση της κράτησης της κ. Καϊλή ή όχι, είναι αν θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο.

Λόγοι πιθανής προφυλάκισης είναι, μεταξύ άλλων, ο κίνδυνος φυγής, η διάπραξη νέων αδικημάτων αλλά και ο κίνδυνος εμποδισμού της έρευνας.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, το σίγουρο είναι ότι οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές, με το αίτημα του κινδύνου εμποδισμού της έρευνας να είναι υπαρκτό, σημειώνοντας ότι και το βρέφος του ζεύγους μπορεί να παίξει ρόλο στην αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, δικηγόρο της οικογένειας, το σχεδόν δύο ετών κοριτσάκι του ζεύγους, τις τελευταίες ημέρες φιλοξενείται σε φιλικό σπίτι, πρώην συνεργάτη της Εύας Καϊλή, στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος μάλιστα διέψευσε τις πληροφορίες ότι τα χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή βρέθηκαν κάτω από την κούνια του παιδιού της, ενώ υποστήριξε ότι το παιδάκι είναι ισχυρός λόγος και ένδειξη να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλή με οποιονδήποτε περιοριστικό όρο.

Ποινική έρευνα για την Καϊλή και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η οικονομική Εισαγγελία ξεκίνησε ποινική προκαταρκτική έρευνα για την ευρωβουλευτή στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την προϋπόθεση να μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Ειδικότερα, ο οικονομικός εισαγγελέας Χρίστος Μπαρδάκης με επείγουσα παραγγελία του, ανέθεσε σε δύο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση  κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Ο κ.Μπαρδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στους δύο εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα μέσω δικαστικής συνδρομής από τις βελγικές Αρχές, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την κ. Καϊλή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομική πορείας της έρευνας.

Οι εισαγγελείς θα περιμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της ποινικής έρευνας στην Ελλάδα είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.