Εύα Καϊλή: «Είναι άδικο, δεν αντέχω» -Tο ξέσπασμα μέσα από τη φυλακή στο διπλό «όχι» των Βέλγων
24 days ago
6

Την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με περιοριστικούς όρους, αναμένεται να ζητήσει ο δικηγόρος της, ενώ βασική επιδίωξη της ευρωβουλευτού είναι να καταφέρει να δει την κόρη της.

Eξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα και μάλιστα ενδεχομένως και πριν τις 22 Ιανουαρίου όσον αφορά την υπόθεση της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, καθώς θα ζητηθεί αντικατάσταση της κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος, οι Βέλγοι δεν έχουν βρει στοιχεία για το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας, επομένως δεν στέκει και το αμέσως επόμενο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, δεν βρέθηκε 1 εκατ. αλλά 300.000 ευρώ σε μετρητά στις βαλίτσες του Φραντσέσκο Τζόρτζι και πως η Εύα Καϊλή δεν έψαχνε τη βαλίτσα και τον χαρτοφύλακα του συζύγου της.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρωβουλευτής βρίσκεται σε κακή κατάσταση στις φυλακές του Χάρεν στο Βέλγιο, καθώς οι Αρχές δεν της δίνουν το δικαίωμα να συναντήσει την κόρη της την ώρα που οι συνήγοροί της επιχειρούν να αφεθεί ελεύθερη νωρίτερα απο την επόμενη ακρόαση.

Η άρνηση των Βέλγων στο αίτημα να βλέπει το παιδί της έφερε το ξέσπασμα της Εύας Καϊλή μέσα απο το κελί της. Σύμφωνα με το Star, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να συναντά τη μικρή κάποιες μέρες μέσα στην φυλακή ή να την βλέπει μέσω Skype όσο βρίσκεται με τον παππού της.

Ωστόσο, και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο. «Βασανίζομαι. Είναι άδικο αυτό. Δεν αντέχω. Καταρρέω. Τι τους φταίει η μικρή και την κρατάνε μακριά μου» φέρεται να είπε η ίδια, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

«’Οπλο μας τα λεγόμενα του ανακριτή», σημείωσε ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Ο ίδιος ο ανακριτής, Μισέλ Κλεζ είπε “δεν έχω στοιχεία που να τεκμηριώνουν και να ‘δένουν’ την Εύα Καϊλή με τα χρήματα και με δωροδοκία. Εκεί θα πατήσουμε και εγώ και ο συνάδελφος δικηγόρος από τις Βρυξέλλες», σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Χρησιμοποιούν το παιδί για να ομολογήσει

Σύμφωνα με το Star, η πλευρά της Εύας Καϊλη υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούν το παιδί ως μέσο πίεσης για να «σπάσει» η πρώην ευρωβουλευτής.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι δεν δόθηκε στους συνηγόρους το σκεπτικό της απόρριψης. Θεωρούν ότι οι Αρχές ζητούν ομολογία από την Καϊλη για να της επιτρέψουν να δει τη μικρή.

Απο την άλλη μεριά, νομικοί στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι είναι αυστηρός ο εσωτερικός κανονισμός στις φυλακές. Περίπου 20.000 παιδιά έχουν γονείς στις φυλακές και απαιτούνται δύο ψυχολόγοι κι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος να είναι παρόντες. Τώρα αρκετοί είναι σε άδεια, και επιστρέφουν τη Δευτέρα.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι δεν χωρούν ανθρωπιστικά θέματα σε περίπτωση δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πώς δρούσε το κύκλωμα Παντσέρι-Tζόρτζι

Στο μεταξύ, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε και κινούνταν «το κύκλωμα Παντσέρι» και ο ίδιος ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής υπέρ του Μαρόκου εκτός από το Κατάρ περιγράφει η βελγική εφημερίδα De Standaard, αναφέροντας ότι για κάθε «για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα γύρω από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι θα λάμβανε το ποσό των 50.000 ευρώ».

«Δύο Ολλανδοί ακτιβιστές του Ριφ κάθονται στο φουαγιέ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουνίου 2018. Για εβδομάδες αγωνίζονται για το Βραβείο Ζαχάρωφ, το ευρωπαϊκό βραβείο για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλουν να προτείνουν τον Νασέρ Ζεφζάφι, τον Μαροκινό διαδηλωτή που τάχθηκε υπέρ του Ριφ και που πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό με είκοσι χρόνια φυλάκιση. Τώρα μπορούν να παρουσιάσουν τον υποψήφιο τους στον ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνι Παντσέρι, τον πρόεδρο της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ακούσαμε ότι έπρεπε να είσαι μαζί του για να τραβήξεις την προσοχή σε μια υποψηφιότητα», είπε ο Τζαμάλ Αγιάου, εκπρόσωπος των ακτιβιστών του Ριφ» αναφέρει το άρθρο της Standaard.

«Ένας βοηθός του Παντσέρι έρχεται να παραλάβει τους άνδρες: ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ( σύντροφος της κρατούμενης πλέον Ελληνίδας, τότε αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή). Θέλει μια προκαταρκτική συνέντευξη πριν από το ραντεβού. Σε έναν ενδιάμεσο χώρο, πριν ακόμη πουν λέξη, ο Τζόρτζι ρωτά, σύμφωνα με τους άνδρες: «Υπάρχει η ιδέα να αποσύρετε την υποψηφιότητα; Αυτό μπορεί να είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόρτζι εξηγεί ότι μία τόσο μεγάλη τιμή για τον Ζεφζάφι δεν θα ακουγόταν καλά στις μαροκινές αρχές, οι οποίες θα αναλάμβαναν ακόμη πιο σκληρά μέτρα στην περιοχή του Ριφ και γι’αυτό ο Τζόρτζι τους είπε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν να κάνουν λόμπινγκ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, κατέστη σαφές ότι η βελγική αστυνομία ερευνούσε για μήνες δωροδοκία βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ και το Μαρόκο. Ο Παντσέρι και ο βοηθός του συγκεκριμένα λέγεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Μαρόκου για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, αναφέρεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι ο Παντσέρι ήταν «παίκτης με επιρροή» στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο ΕΚ στο οποίο ήταν για τρεις θητείες. Ως πρώην συνδικαλιστής, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2004, αρχικά ασχολήθηκε κυρίως με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το 2009 η προσοχή του στράφηκε στις εξωτερικές υποθέσεις. Προήδρευσε της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, αναφέρεται ότι με το δεδομένο ότι ο Αντόνι Παντσέρι μιλά μόνο ιταλικά, η επικοινωνία ήταν δύσκολη και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε και το ρόλο του διερμηνέα.

Η εφημερίδα τονίζει ότι το 2017, ο Ιταλός προήδρευσε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που θα του επιτρέψει να ασκήσει μεγάλη επιρροή στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Σε αυτόν τον ρόλο, αποσπά επιδέξια την προσοχή από το Μαρόκο: οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν την προσοχή του – εκτός από αυτές στο Μαρόκο. Το 2017, για παράδειγμα, ο Παντσέρι επέστησε την προσοχή στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, τα βίαια ξεσπάσματα στο Μπουρούντι και τη δίωξη των LGBT ατόμων στην Τσετσενία, αλλά όχι στους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που κρατούνταν σε μεγάλη κλίμακα από τις μαροκινές αρχές εκείνη την περίοδο.» επισημαίνεται.

Υπογραμμίζεται επιπροσθέτως, ότι όταν ευρωβουλευτές προσπάθησαν να θέσουν ψηφίσματα για την κατάσταση στο Μαρόκο στην ημερήσια διάταξη, πάντα καθυστερούσαν από τον Παντσέρι.

«Η Πορτογαλίδα πρώην ευρωβουλευτής ‘Ανα Γκόμες, που δραστηριοποιήθηκε στην ίδια ομάδα με τον Παντσέρι από το 2004 έως το 2019, κάνει λόγο για «έξυπνες τακτικές». «Ποτέ δεν καυχήθηκε για τις καλές του σχέσεις με το Μαρόκο, αλλά μάλλον προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή».

Σε διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν, ο Αντόνιο Παντσέρι περιγράφεται από τους Μαροκινούς ως σύμμαχος, ικανός να «καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στην Ευρώπη», προσθέτει η De Standaard.

Οι ακτιβιστές από την Ολλανδία παρατηρούν επίσης ότι κάτι δεν πάει καλά αφού μίλησαν με τον Παντσέρι για το λόμπι τους για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Μέσω άλλων ευρωβουλευτών, εξακολουθούν να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να προτείνουν τον Νάσσερ Ζεφζάφι. Είναι μεταξύ των τριών τελευταίων υποψηφίων. Τότε λαμβάνουν ένα τηλέφωνο.

«Απλώς καθόμασταν σε ένα εστιατόριο με θαλασσινά στις Βρυξέλλες όταν ένας ευρωβουλευτής κάλεσε γιατί μας έψαχνε ο βοηθός του Παντσέρι. Έπρεπε να πάμε αμέσως, ο Παντσέρι ήθελε να μας μιλήσει», λέει ο Τζαμάλ Αγιάου. Καθώς οι άνδρες επιστρέφουν στο Κοινοβούλιο, τους συναντούν τέσσερις άγνωστοι άνδρες. Δύο Μαροκινοί, δύο Ιταλοί. «Είπαν ότι έρχονταν να μας πάρουν για τη συνάντηση με τον Παντσέρι. Στο δρόμο ρώτησαν με ποιους πολιτικούς είχαμε ήδη μιλήσει » προσθέτει ο Αγιάου.

Όταν φτάνουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, οι άγνωστοι άνδρες δεν μπαίνουν μέσα. Εξαφανίζονται. «Μας ξεγέλασαν», λέει ο Αγιάου. «Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καθόλου ραντεβού. Αυτοί οι άνδρες μας είχαν ρωτήσει για τις επαφές μας. Αλλά ήταν ο βοηθός του Παντσέρι (ο Τζόρτζι) που μας παρέσυρε εκεί » συμπληρώνει.

Το Μαρόκο βρισκόταν σε στενή επαφή με τον Παντσέρι για χρόνια. Ήδη από το 2013, Μαροκινοί διπλωμάτες τον συμβουλεύτηκαν σχετικά με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που είχαν προηγουμένως διαρρεύσει σε αυτό που είναι γνωστό ως η μαροκινή παραλλαγή του Wikileaks.

Το 2014 και το 2015, ένας ανώνυμος χάκερ που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Chris Coleman» κυκλοφόρησε ένα μεγάλο μέρος κρατικών μυστικών εγγράφων από το Μαρόκο. Στα έγγραφα, ο Παντσέρι περιγράφεται από τους Μαροκινούς ως σύμμαχος, ικανός να «καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, υιοθετεί μια έξυπνη στάση, μερικές φορές παίρνει μια επικριτική θέση, αλλά τελικά θα βοηθούσε στην προώθηση φιλομαροκινών προτάσεων μέσω του κοινοβουλίου. Όπως μια αλιευτική συμφωνία για την οποία το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει το 2013, ενώ αρκετοί πολιτικοί δεν έχουν ακόμη πειστεί πλήρως.

Δεν υπάρχουν πληρωμές στα έγγραφα που διέρρευσαν, αναφέρει η εφημερίδα. Είναι μέρος της δουλειάς του ότι ένας ευρωβουλευτής έχει επαφή με ξένους διπλωμάτες που προσπαθούν να τον πείσουν. Αλλά στην υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς, η γραμμή μεταξύ του λόμπι, της επιρροής και της δωροδοκίας θα είχε γίνει όλο και πιο θολή. Αυτό θα συνέβαινε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο μιας ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από Μαροκινούς και βουλευτές της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Παντσέρι ηγήθηκε αυτής της επιτροπής μέχρι το 2019 μαζί με τον Μαροκινό διπλωμάτη Αμοπντεραχίμ Ατμούν. Η βελγική δικαιοσύνη υποπτεύεται ότι δωροδόκησε τον Παντσέρι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα αναφέρει το άρθρο.

«Μίζα» 50.000 ευρώ για κάθε ψήφισμα που μπλόκαραν κατά του Μαρόκου

Σε συνέντευξη του 2018 σε μαροκινή εφημερίδα, ο Ατμούν εξηγεί πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη επιτροπή για το μαροκινό λόμπι. Δίνει στο Μαρόκο άμεση πρόσβαση στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι στη συνέχεια πείθονται. Ο Ατμούν εξηγεί γιατί το Μαρόκο δίνει τόση ενέργεια για να επηρεάσει αυτούς τους πολιτικούς: «Όλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μαρόκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώνουν στο τραπέζι των ψηφοφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα στη διαδικασία. Γι’ αυτό η συνεχής παρουσία μας στο κοινοβούλιο είναι απαραίτητη για να πετύχουν οι προσπάθειές μας».

Μέσω της επιτροπής, οι Μαροκινοί μπόρεσαν να «ματαιώσουν» 147 ευρωπαϊκές τροπολογίες που ήταν αντίθετες με τα μαροκινά συμφέροντα εκείνη τη χρονιά, λέει ο Ατμούν στη συνέντευξη, σύμφωνα με τη De Standaard.

Τα αρχεία της ΕΕ δείχνουν ότι πολλές τροπολογίες απορρίφθηκαν πράγματι το 2018, οι οποίες αφορούν φάκελο που βρίσκεται «στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων» για το Aτμούν: τη Δυτική Σαχάρα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι όσον αφορά συγκεκριμένα σημαντικά ψηφίσματα «οι δύσκολοι ευρωβουλευτές λαμβάνουν επιστολή από τον Μαροκινό πρέσβη που τους ζητεί να αποσύρουν συγκεκριμένες τροπολογίες για τη Δυτική Σαχάρα, λέγοντας ότι είναι «μη εποικοδομητικές».

Για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα γύρω από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι θα λάμβανε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι μετά την αποχώρησή του από την ευρωβουλή το 2019, ο Παντσέρι παραμένει ενεργός στα παρασκήνια. Ίδρυσε τη ΜΚΟ των Βρυξελλών Fight Impunity για να ασκήσει πίεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πραγματικότητα, η ΜΚΟ χρησιμεύει ως κάλυμμα για μίζες από το Μαρόκο και το Κατάρ, επισημαίνεται στο άρθρο.

«Είχε μια ολόκληρη κλίκα πίσω του», λέει η Κάτι Πίρι, εκείνη την εποχή μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών. «Ο Παντσέρι είχε φύγει, αλλά οι πρώην συνεργάτες του ήταν ακόμα στο κοινοβούλιο». Ανάμεσά τους ο Τζόρτζι, ο οποίος θα εργαστεί για τον Ιταλό βουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και ξεκινά σχέση με την Ελληνίδα βουλευτή Εύα Καϊλή, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η Καϊλή συνελήφθη από τότε και η ομοσπονδιακή εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο.

Τέλος, η De Standaard, αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εντόπισε 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ο βοηθός Τζόρτζι και η σύντροφός του Καϊλή έκρυψαν συνολικά 900.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα. Η τριάδα βρίσκεται στη φυλακή από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι δικηγόροι τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη».

real.gr