Εξελίξεις στην Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ
2 years, 4 months ago
6

Εξελίξεις στην πολιτική σκηνή στην Αυστρία έφερε η ανακοίνωση του Σεμπάστιαν Κουρτς ότι αποχωρεί από την πολιτική ζωή. Λίγες ώρες αργότερα ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την καγκελαρία, μόλις δύο μήνες μετά που ανέλαβε καθήκοντα. Όπως τόνισε θα παραμείνει στη θέση του ώσπου το κόμμα να εκλέξει νέο ηγέτη, αφού ο Κουρτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Ο  ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την πολιτική και θα αποχωρούσε παράλληλα και από την ηγεσία του κόμματος την Παρασκευή.

Σεμπάστιαν Κουρτς

«Σήμερα ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μου», δήλωσε ο Κουρτς στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, προσθέτοντας ότι θέλει να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του. Νωρίτερα τα ΜΜΕ της Αυστρίας μετέδιδαν ότι ο Κουρτς θα ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την πολιτική, τονίζοντας πως «η γέννηση του γιου του, του έδωσε το έναυσμα».

Ο Κουρτς υπήρξε το κυρίαρχο πρόσωπο στο Λαϊκό Κόμμα του και στην πολιτική ζωή της Αυστρίας από το 2017, όταν έγινε αρχηγός του κόμματος και στη συνέχεια καγκελάριος, κερδίζοντας τις βουλευτικές εκλογές και σχηματίζοντας ένα συνασπισμό με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας.

Σε δήλωσή του ο Σάλεμπεργκ είπε ότι πιστεύει πως “και οι δύο θέσεις, επικεφαλής της κυβέρνησης και του αυστριακού κόμματος που είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους- θα έπρεπε να κατέχονται ξανά από το ίδιο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, διαθέτω τη θέση μου ως καγκελάριου αμέσως μόλις καθοριστεί η σχετική πορεία εντός του κόμματος”.

Να σημειωθεί ότι ο Σάλενμπεργκ ανέλαβε την Καγκελαρία αμέσως μετά την παραίτηση Κουρτς μετά την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα είχε παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

αλεξάντερ σάλενμπεργκ

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών του επέτρεψαν να επιστρέψει στην καγκελαρία, αυτή την φορά επικεφαλής συνασπισμού με τους Πράσινους, μέχρι την παραίτησή του.

enikos.gr