Facebook: Στο κλαμπ των εταιρειών του 1 τρισ. δολαρίων
2 years, 9 months ago
6

Η κεφαλαιοποίηση της Facebook ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, καθιστώντας το γίγαντα κοινωνικής δικτύωσης ένα από τα ξεχωριστά μέλη της λέσχης των εταιρειών του ενός τρισ. στη Wall Street.

Η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 4,2% για να ανέβει στα 355,64 δολάρια τη Δευτέρα, έπειτα από την είδηση πως ο δικαστής Τζέιμς Μπόασμπεργκ εξέδωσε απόφαση που απέρριψε την αντιμονοπωλιακή αγωγή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της Facebook. Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε την αντιμονοπωλιακή αγωγή Αμερικανικών πολιτειών κατά της εταιρείας επειδή οι υποτιθέμενες παραβάσεις συνέβησαν πολύ πριν χρονικά.

Η απόφαση του δικαστή Μπόασμπεργκ χαρακτήρισε «νομικά ανεπαρκή» την προσφυγή της Επιτροπής με την οποία ζητούσε τη διάσπαση της Facebook. «Η προσφυγή της Επιτροπής δεν λέει σχεδόν τίποτα σημαντικό για το βασικό ερώτημα που είναι πόση πολύ δύναμη είχε η Facebook, και εξακολουθεί να έχει, σε μια σωστά καθορισμένη αντιμονοπωλιακή αγορά προϊόντων,» ανέφερε η απόφαση.

Παρότι η απόφαση αποτελεί ένα βήμα πίσω για την Επιτροπή και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις για το μέλλον της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στις ΗΠΑ, η επιτροπή μπορεί να προσφύγει ξανά μέχρι τις 28 Ιουλίου.

H Facebook είχε χαρακτηρίσει την κίνηση της Επιτροπής «ανόητη» και υποστήριξε ότι η υπόθεση «αγνοεί την πραγματικότητα της δυναμικής, έντονα ανταγωνιστικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στην οποία λειτουργεί η Facebook».

Ο δικαστής Μπόασμπεργκ, στην απόφασή του, ανέφερε ότι η αγωγή των Αμερικανικών πολιτειών κατά της Facebook απορρίφθηκε επειδή οι ενάγοντες δεν παρουσίασαν πραγματικά επιχειρήματα γιατί περίμεναν 6-8 χρόνια πριν αποφασίσουν να μηνύσουν την εταιρεία.

in.gr