Φρενίτιδα Real Estate: Σε υψηλό 13 ετών οι τιμές
2 years, 9 months ago
6

Το χαμηλά αποθέματα και η αυξανόμενη ζήτηση έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι στις τιμές των ακινήτων παγκοσμίων, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί η τάση αυτή, και εγείροντας προβληματισμούς για το αν πρόκειται για μία νέα φούσκα που σύντομα θα σκάσει.

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών σπιτιού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος παρακολουθεί 57 χώρες, έχει ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγράψει το 2008. Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται σε ποσοστό άνω του 10% από έτος σε έτος σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Σύμφωνα με το CNN οι ιστορίες της τρέλας αφθονούν.

Οι κτηματομεσίτες αποκαλύπτουν ότι οι πελάτες για να εξασφαλίσουν ένα ακίνητο, μπορεί να υποβάλουν προσφορές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων πάνω από την αρχική τιμή, ενώ συχνά δίνουν αντίστοιχα υψηλά ποσά στους άλλους πλειοδότες για να αποχωρήσουν από την διαδικασία..

Τα εξοχικά σπίτια είναι επίσης περιζήτητα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16% το 2020 από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της National Association of Realtors. Και η τάση συνεχίστηκε σε αυτό το έτος, με τις πωλήσεις να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 33% σε σχέση με πέρυσι.

Ο διαδικτυακός μεσίτης ακινήτων Redfin ανέφερε μάλιστα, ότι τα σπίτια μένουν απούλητα κατά μέσο όρο μόλις για 16 ημέρες, αριθμός που αποτελεί υψηλό ρεκόρ.

Ταυτόχρονα, το 54% των σπιτιών πουλήθηκαν πάνω από την τιμή καταχώρισής τους, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

in.gr