Φυσικό αέριο: Ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης υποκύπτουν στις πιέσεις Πούτιν
1 year, 11 months ago
6

Η διακοπή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία φαίνεται πως άσκησε την κατάλληλη πίεση στις ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης που είναι έτοιμες να πληρώσουν σε ρούβλια

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό της νόμισμα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των προετοιμασιών.

Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom, του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής

Περισσότερο σε λίγο…

in.gr