G20: Η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών – Δυτικές χώρες καλούν να εκδιωχθεί η Ρωσία
2 years, 5 days ago
6

Την ώρα που δυτικές χώρες καλούν να εκδιωχθεί η Ρωσία από την G20 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έχουν διαμηνύσει πως θα απέχουν από τις συνεδριάσεις στις οποίες εκπροσωπείται η Μόσχα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 την επόμενη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Σουνίτσι Σουζούκι σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη σύνοδο ψηφιακά, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο χθες Πέμπτη, «η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας».

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μποϊκοτάρει εργασίες της G20 εάν συμμετέχουν αξιωματούχοι της Ρωσίας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ από την πλευρά του κάλεσε να μην υπάρξει καμιάς μορφής συνεργασία με τη Μόσχα στο πλαίσιο της G20.

Ο κ. Σουζούκι σημείωσε ότι η επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου «είναι πολύ σημαντική» καθώς θα τεθούν ζητήματα όπως «οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», προσθέτοντας πως αναμένεται να είναι παρόντες «ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας».

Η Ιαπωνία «θα λάβει τα προσήκοντα μέτρα σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους της στην G7 και την οικοδέσποινα (της G20) Ινδονησία», για να εφαρμοστεί η θέση που υιοθέτησαν τον Μάρτιο οι ηγέτες της G7, ότι δηλαδή οι διεθνείς θεσμοί δεν μπορούν να ακολουθούν την πεπατημένη στις σχέσεις με τη Ρωσία, συμπλήρωσε ο κ. Σουζούκι.

enikos.gr