Γαλλία: Καταδικάστηκε για διαφθορά ο Σαρκοζί – Στο σπίτι του με βραχιολάκι για ένα χρόνο
10 months, 12 days ago
6

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σήμερα στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας.

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάστηκαν στις ίδιες ποινές.

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Ο Σαρκοζί έφτασε στο δικαστήριο φορώντας ένα σκούρο γκρι κοστούμι και ήταν αρκετά νευρικός.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή.

Η συνήγορός του δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως ο πρώην πρόεδρος θα προσφύγει σε τρίτο βαθμό. «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι αθώος των κατηγοριών που του αποδίδονται», δήλωσε η δικηγόρος Ζακλίν Λαφόν«Θα πάμε μέχρι το τέλος της δικαστικής οδού, είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απίθανη» απόφαση.

Στις 13 Δεκεμβρίου, η εισαγγελία ζήτησε τριετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για τους τρεις κατηγορούμενους – τον Σαρκοζί και τους συνεργάτες του, οι οποίοι πάντοτε αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της γαλλικής Δεξιάς αμφισβήτησε «όσο πιο έντονα μπορούσε» κατά τη διάρκεια της δίκης στο Εφετείο τις κατηγορίες, τονίζοντας στο ακροατήριο ότι «δεν διέφθειρε ποτέ κανέναν».

Ο 68χρονος έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας – υπηρέτησε σε αυτή τη θέση από το 2007 ως το 2012 – που καταδικάστηκε με στήρηση της ελευθερίας του.

Το 2021 ο Σαρκοζί καταδικάστηκε αρχικά σε φυλάκιση τριών ετών – εκ των οποίων τα δύο με αναστολή – για προσπάθεια επηρεασμού δικαστή, σε μια υπόθεση του 2014, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω υποκλοπών.

Η σημερινή απόφαση ήταν αναμενόμενη, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό το φθινόπωρο σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής εκστρατείας του το 2012, ενώ απειλείται και με μια τρίτη δίκη: η οικονομική εισαγγελία ζήτησε την Πέμπτη την παραπομπή του σχετικά με υποψίες για λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 2007.

protothema.gr