Γαλλία – Ο Μακρόν αλλάζει το «μπλε» της γαλλικής σημαίας
2 years, 4 months ago
6

Στο μπλε χρώμα της γαλλικής σημαίας παρενέβη διακριτικά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν αλλάζοντάς το με ναυτικό μπλε ή μπλε μαράν.

Μία λεπτομέρεια που δεν πέρασε απαρατήρητη καθώς για την αλλαγή δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ελιζέ, όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, αντικατέστησε την πιο φωτεινή απόχρωση με ένα πιο σκούρο ναυτικό μπλε.

Η γαλλική σημαία με το πιο σκούρο μπλε χρησιμοποιήθηκε μετά την εγκαθίδρυση της πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1792 με την «τρικολόρ» να υιοθετείται ως η σημαία της χώρας το 1794.

Ωστόσο, το πιο ανοιχτό μπλε εμφανίστηκε στη σημαία της Γαλλίας το 1976 από τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν προκειμένου να χρησιμοποιείται σε τηλεοπτικά μηνύματα και διαγγέλματα καθώς το πιο ανοιχτό μπλε ταίριαζε με το μπλε της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μακρόν έλαβε την απόφαση για την αλλαγή στον τόνο του μπλε τον Ιούλιο του 2020 προκαλώντας γκρίνια στους κόλπους του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Στην πραγματικότητα, όμως, πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται ο προσωπάρχης των Ηλυσίων, Αρνό Ζολέν, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Τι συμβολίζουν τα χρώματα της γαλλικής σημαίας
O Zολέν το είχε εκμυστηρευτεί στους δημοσιογράφους Πολ Λαρουτουρού και Ελιό Μποντέ οι οποίοι το μετέφεραν στο βιβλίο τους, υπό τον τίτλο: «Elysée confidential».

Το μπλε, το λευκό και το κόκκινο συμβολίζουν για τους Γάλλους την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα, την ιδεολογία της Γαλλικής Επανάστασης. Το λευκό συμβολίζει τον Οίκο των Βουρβόνων που ήταν γαλλική δυναστεία, η οποία συνδέεται με τη μοναρχία που επικρατούσε στη Γαλλία μέχρι την Επανάσταση.

Επιπλέον, το λευκό είναι το χρώμα της Παναγίας. Το κόκκινο και το μπλε συνδέονται με τη γαλλική πρωτεύουσα και θεωρούνται τα χρώματα του Παρισιού.

Πως ερμηνεύεται η αλλαγή
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως σημειώνει το BBC, υπήρξαν διαφωνίες για την αλλαγή που επέλεξε ο Μακρόν σε ναυτικό μπλε, με ορισμένους να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να «συγκρουστεί» με τη σημαία της ΕΕ, και άλλους να νοσταλγούν προ 1976 εκδοχή.

Ωστόσο, η αλλαγή στην απόχρωση του μπλε δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως μία κίνηση κατά της ΕΕ.

O Μακρόν αλλάζει την απόχρωση του μπλε στη γαλλική σημαία ενώ η χώρα του ετοιμάζεται να αναλάβει τον Ιανουάριο του 2022 την προεδρία της ΕΕ.

Επιπλέον, τον Απρίλιο, ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τις προεδρικές εκλογές.

 

in.gr