Γαλλία: «Το έκανε για να μας σώσει» λένε τα παιδιά της γυναίκας που σκότωσε τον βασανιστή πατριό και κατόπιν σύζυγό της
2 years, 9 months ago
6

Ο διεστραμμένος άνδρας ξεκίνησε να βιάζει τη Βαλερί Μπακό στα 12 της – Πολλά χρόνια αργότερα, ως σύζυγός της πλέον, τη χτυπούσε καθημερινά και την εξέδιδε σε φορτηγατζήδες, ενώ σκόπευε να κάνει το ίδιο και με την κόρη τους – Συγκλονίζει η ιστορία της 40χρονηςΤα παιδιά της Βαλερί Μπακό, η οποία δικάζεται στη Γαλλία για τον φόνο του βασανιστή πατριού και κατοπινού συζύγου της, υποστήριξαν εχθές την μητέρα τους στο δικαστήριο, τονίζοντας ότι η 40χρονη δεν είχε άλλη επιλογή μετά από χρόνια φρικτής κακοποίησης από το να σκοτώσει τον δυνάστη της, και ότι το έκανε για να τα προστατέψει.

Σύμφωνα με την Daily Mail, που καλύπτει όπως πολλά διεθνή ΜΜΕ την πολύκροτη δίκη, ο Βενσάν και ο Ρομέν Μπακό, 22 και 21 ετών αντίστοιχα, κατέθεσαν ότι πήγαν στην αστυνομία δύο φορές τον μήνα προτού η Βαλερί σκοτώσει τον πατέρα τους, Ντανιέλ Πολέτ, τον Μάρτιο του 2016. Και τις δύο φορές όμως οι αστυνομικοί αγνόησαν τις εκκλήσεις τους για βοήθεια και τους έδιωξαν, λέγοντας ότι «δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε».

Οι δυο νεαροί υπερασπίστηκαν εχθές με σθένος τη μητέρα τους, μαζί με την 19χρονη αδελφή τους. Η τελευταία περιέγραψε στο δικαστήριο τη στιγμή που η μητέρα της της είπε ότι είχε σκοτώσει τον πατέρα τους. Σύμφωνα με την ίδια, η απάντησή της ήταν η εξής: «Μαμά, δεν πειράζει. Όλα θα πάνε καλά. Ξέρω ότι το έκανες για να μας προστατέψεις».«Η παλιά μας ζωή ήταν πολύ περίπλοκη, γεμάτη κραυγές. Ζούσαμε τρομοκρατημένοι», συμπλήρωσε στην κατάθεσή της η νεαρή κοπέλα.

Η κατάθεση των παιδιών ακολούθησε εκείνη της μητέρας τους την προηγούμενη μέρα, στην οποία η Μπακό περιέγραψε στο δικαστήριο την μαρτυρική ζωή της δίπλα στον Ντανιέλ Πολέτ επί 25 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με την Daily Mail, η ολέθρια αυτή σχέση ξεκίνησε ο διεστραμμένος άνδρας (που τότε ήταν πατριός της) ξεκίνησε να τη βιάζει στα 12 της χρόνια και κατέληξε στο να την εκδίδει σε φορτηγατζήδες, όντας πλέον σύζυγός της.

Η 40χρονη σήμερα Μπακό αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον φόνο του Πολέτ. Οι δικηγόροι της δεν αρνούνται ότι η πελάτισσά τους σκότωσε τον 61χρονο πυροβολώντας τον στο πίσω μέρος του λαιμού με το όπλο του. Ωστόσο ζητούν να επιβληθεί στην κατηγορουμένη ποινή 10 ετών, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες τελέστηκε το έγκλημα και των σημαντικών ελαφρυντικών.

Η υπόθεση έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή της κοινής γνώμης στη Γαλλία, όπου η Μπακό εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο για τη ζωή της με τίτλο «Όλοι γνώριζαν». Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει μια online αίτηση που ζητά να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Τα παιδιά της Μπακό εξέφρασαν εχθές στο δικαστήριο τη βεβαιότητα ότι, αν η μητέρα τους δεν είχε σκοτώσει τον πατέρα τους, θα είχε πεθάνει αργά ή γρήγορά από το χέρι του. Η Καρλίν Μπακό, κόρη της κατηγορουμένης, κατέθεσε επιπλέον ότι μια μέρα πριν τη δολοφονία, ο πατέρας της είχε ρωτήσει τη μητέρα της «πώς τα πάει σεξουαλικά» η κόρη τους! Η έφηβη κοπέλα ήταν τότε 14 ετών και η πρόταση αυτή του πατέρα της, που φανέρωνε πιθανώς την πρόθεσή του να αρχίσει να την εκδίδει μαζί με την μητέρα της, ήταν αυτή που τελικά όπλισε το χέρι της 40χρονης.

«Ήθελα να σώσω εμένα και τα παιδιά μου»

Η Μπακό περιέγραψε στο δικαστήριο πώς πυροβόλησε εξ επαφής τον 61χρονο ενώ καθόταν πίσω τους στο μίνι βαν τους. «Θυμάμαι απλώς ότι έκλεισα τα μάτια μου. Δεν καταλάβαινα στην πραγματικότητα. Βγήκα από το αμάξι και το σώμα του έπεσε κι αυτό έξω». «Ήθελα να σώσω τον εαυτό μου και τα παιδιά μου», δήλωσε η γυναίκα. Όταν ρωτήθηκε από τον ανακριτή Ερίκ Ζαλέ γιατί δεν χώρισε τον Πολέτ αντί να τον σκοτώσει, εκείνη του απάντησε απλά: «Δεν καταλαβαίνετε τίποτα».

Στο βιβλίο της, η 40χρονη γυναίκα περιγράφει πώς βίωσε την κακοποίηση από την παιδική της ηλικία. Αρχικά την κακοποίησε σεξουαλικά ο αδελφός της όταν ήταν πέντε ετών. Στη συνέχεια, όταν ήταν 12, ξεκίνησε να τη βιάζει ο Πολέτ, που τότε ήταν σύντροφος της μητέρας της.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε πριν την έναρξη της δίκης, οι βιασμοί ξεκίνησαν πολύ σύντομα αφότου ο διεστραμμένος άνδρας μετακόμισε σπίτι τους. Για δύο ολόκληρα χρόνια ο φορτηγατζής την εκμεταλλευόταν με τον χειρότερο τρόπο, ώσπου τελικά τον κατήγγειλε στην αστυνομία και ο Πολέτ συνελήφθη. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, όμως η μητέρα της άτυχης κοπέλας δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία μαζί του. Έτσι, όταν αποφυλακίστηκε 2,5 χρόνια αργότερα, αμέσως επέστρεψε στο οικογενειακό σπίτι και η κακοποίηση συνεχίστηκε.

Η Μπακό εξήγησε ότι εκείνο το διάστημα είχε σκεφτεί να το σκάσει, αλλά δεν είχε πουθενά να πάει, αφού οι παππούδες της «θα τη γύριζαν αμέσως πίσω» και ο βιολογικός πατέρας της δεν ήθελε να έχει καμία σχέση μαζί της. Έτσι έμεινε. Στα 17 της, η κοπέλα έμεινε έγκυος με το παιδί του Πολέτ και η μητέρα της εξοργίστηκε μαζί της και την έδιωξε από το σπίτι. Μην έχοντας πουθενά αλλού να πάει, και σκεπτόμενη και το παιδί της, μετακόμισε με τον δυνάστη της.

Λίγο μετά την γέννηση του πρώτου τους παιδιού (θα αποκτούσαν συνολικά 4 μαζί) ξεκίνησε μια ανελέητη σωματική και ψυχική κακοποίηση, με άγριους ξυλοδαρμούς σε καθημερινή βάση. «Αν αργούσα να του πάω τον καφέ, αν ήταν πολύ ζεστός ή πολύ κρύος, εξοργιζόταν. Το κάθετι γινόταν αφορμή για ξύλο. Ζεις με την ιδέα ότι το αξίζεις επειδή τα κάνεις όλα λάθος».

Η καταπιεστική συμπεριφορά του 61χρονου και τα βίαια ξεσπάσματά του κλιμακώνονταν με τον χρόνο, ακόμα και μετά τον γάμο τους το 2008. Κάποια στιγμή, ο σύζυγος της Μπακό άρχισε να την εκδίδει σε συναδέλφους του φορτηγατζήδες, για να βγάζει επιπλέον χρήματα. Ωστόσο, για να δείχνει σε όλους ότι είναι ο «ιδιοκτήτης» της, την είχε αναγκάσει να κάνει τατουάζ τα αρχικά του πάνω στα γεννητικά της όργανα. «Ήθελε να σημαδέψει την περιοχή του, να δείξει σε όλους ότι του άνηκα», εξήγησε στη συνέντευξή της στη Le Parisien η γυναίκα.

husband

Αφού σκότωσε τον άνδρα της πυροβολώντας τον στο κεφάλι, η Βαλερί έθαψε το πτώμα σε ένα δάσος με τη βοήθεια των δυο μεγαλύτερων γιων της και του αγοριού της κόρης της, που προσφέρθηκε να βοηθήσει. Το 2017, το αγόρι ομολόγησε στη μητέρα του τι είχε κάνει και εκείνη ειδοποίησε την αστυνομία, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη της Μπακό. Αφού συνελήφθη, η γυναίκα ομολόγησε αμέσως, ωστόσο έναν χρόνο αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη. Τα τρία άτομα που τη βοήθησαν να θάψει το σώμα, οι γιοι της και ο τότε φίλος της Καρλίν, εξέτισαν ποινή έξι μηνών για τη συμμετοχή τους.