Γαλλικές εκλογές: Τα μανίκια για τον β’ γύρο σηκώνουν οι Μακρόν και Λεπέν
1 year, 11 months ago
6

Με κομμένη την ανάσα Ευρώπη και ΝΑΤΟ παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς τους τρομάζει η δημοσκοπική άνοδος της θαυμάστριας του Πούτιν – Γιατί ο Μακρόν δεν έχει τη νίκη στο τσεπάκι του στον δεύτερο γύρο – Πώς «τσίμπησε» ποσοστά η Λεπέν

Με κομμένη την ανάσα, Ευρώπη και ΝΑΤΟ παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία καθώς τους τρομάζει η δημοσκοπική άνοδος της θαυμάστριας του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν, Μαρίν Λεπέν.

«Αυτή τη φορά, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation» απεικονίζοντας τους μονομάχους του δεύτερου γύρου Μακρόν  και Λεπέν, που αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε 14 ημέρες.

liberation_12

Ο Μακρόν επικράτησε, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποσπώντας ποσοστό 27.6% με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ενώ η κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν υποστηρίκτρια του Πούτιν ήρθε δεύτερη με ποσοστό 23,41%.

Για τον γαλλικό Τύπο, η γαλλική Ακροδεξιά κατέκτησε το υψηλότερο ποσοστό που απέσπασε ποτέ στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Στην τρίτη θέση, το ιστορικό στέλεχος των αριστερών «Ανυποτάκτων», Ζαν Λικ Μελανσόν έκανε την μεγάλη έκπληξη αποσπώντας 21,95%.

Ο Μελανσόν κατάφερε να αλιεύσει ψήφους από τους δυσαρεστημένους Γάλλους ψηφοφόρους, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Στην τέταρτη θέση έρχεται ο εθνικιστής και πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Ερίκ Ζεμούρ, o ο οποίος, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, έλαβε ποσοστό 7,05%.

Δύο από τους μεγάλους ηττημένους του πρώτου γύρου των εκλογών ήταν τα παραδοσιακά κόμματα: η Δεξιά και οι Σοσιαλιστές.

Η υποψήφια της Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές απέσπασε ποσοστό μόλις 4,79%, ο υποψήφιος των «Πρασίνων» Γιανίκ Ζαντό 4,58%, ο κομμουνιστής Φαμπιάν Ρουσέλ με 2,31%, ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν Αινιάν 2.07% και η Σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό (δήμαρχος των Παρισίων) 1,74%.

macron_le_pen_ekloges_xr

Γιατί ο Μακρόν δεν έχει τη νίκη στο τσεπάκι του στον δεύτερο γύρο

Ο Μακρόν δεν μπορεί να βασιστεί στο παραδοσιακό αντι-ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων ψηφοφόρων στον τελικό δεύτερο γύρο και θα πρέπει να εντείνει την εκστρατεία του εάν θέλει να νικήσει τη Λεπέν, η οποία έχει επιτυχώς αποκτήσει μία κεντρώα εικόνα , όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια επικράτηση με μικρή διαφορά εναντίον της Λεπέν στον δεύτερο γύρο ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα.

Σε προηγούμενες εκλογές σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, Αριστεροί και Δεξιοί ψηφοφόροι ένωναν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν την Ακροδεξιά από την εξουσία, κτίζοντας το «μέτωπο της δημοκρατίας».

Οι βασικοί υποψήφιοι – συμπεριλαμβανομένων της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών υποστηρίζουν τον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι τους.

Εξάλλου, τα μονοψήφια ποσοστά που έλαβαν είναι απογοητευτικά, κατά συνέπεια η υποστήριξή τους δεν θα έχει βαρύνουσα σημασία.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένους τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Ο τρίτος υποψήφιος, Ζαν-Λικ Μελανσόν, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μην στηρίξουν τη Λεπέν, αλλά δεν υποστήριξε τον Μακρόν, αυξάνοντας την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα ψηφίσει το πάνω από 21% των ψηφοφόρων που υποστήριξαν την ακροαριστερή υποψηφιότητα.

Γιατί «τσίμπησε» ποσοστά η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν ακολούθησε την μαγική συνταγή εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό την πιο επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική της κατά της Ε.Ε, επικεντρώνοντας περισσότερο σε ζητήματα κόστους ζωής.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, κατάφερε να αλιεύσει ψήφους από τη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων και όλων όσοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το κυβερνητικό έργο του Μακρόν επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των συμπολιτών της.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας επικεντρώθηκε κυρίως στον συντονισμό των ευρωπαικών πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πρώτες δηλώσεις του Μακρόν μετά την νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, έχει ως εξής:

Υποψήφιος –  Ψήφοι – Ποσοστό

1 Εμανουέλ Μακρόν – 9.560.545 – 27,60%

Μαρίν Λε Πεν – 8.109.857 – 23,41%

Ζαν-Λικ Μελανσόν – 7.605.225 – 21,95%

Ερίκ Ζεμούρ – 2.442.624 – 7,05%

Βαλερί Πεκρές – 1.658.386 – 4,79%

Γιανίκ Ζαντό – 1.587.534 – 4,58%

Ζαν Λασάλ – 1.095.700 – 3,16%

Φαμπιάν Ρουσέλ – 799.334 – 2,31%

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν – 718.242 – 2,07%

10 Αν Ινταλγκό – 604.217 – 1,74%

11 Φιλίπ Πουτού – 265.834 – 0,77%

12 Ναταλί Αρθό – 195.884 – 0,57%

 Οι πρώτες δηλώσεις Λεπέν μετά τα exit polls

Σε γρίφο για γερούς λύτες εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς τα χθεσινά αποτελέσματα (του πρώτου γύρου) δείχνουν ότι, ναι μεν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναμενόταν, επικράτησε έναντι της στα της γαλλικής Ακροδεξιάς, επιβεβαιώνοντας τους δημοσκόπους, όμως η 24η Απριλίου που θα αναδείξει τον νέο ηγέτη της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Το ποσοστό της αποχής ήταν αρκετά υψηλό, αν και όχι τόσο όσο οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν λόγο για άνω του 27%. Τελικώς, το ένα τέταρτο (25,14%) των Γάλλων απείχε της εκλογικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, από τους 47.311.917 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, στα εκλογικά κέντρα ανά τη γαλλική επικράτεια προσήλθαν οι 35.418.947 (74,86%), απείχαν οι 11.892.970 (25,14%), με τα λευκά να ανέρχονται στα 538.495 (1,52%).

Αν τα καταφέρει, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει μια θέση μέλους στον επίλεκτο όμιλο Προέδρων όπως οι (με αντίστροφη χρονολογική σειρά) Ζακ Σιράκ, Φρανσουά Μιτεράν και Σαρλ ντε Γκολ.