Γερμανία: Η ΥΠΕΞ Μπέρμποκ απέρριψε εκ νέου το αίτημα πολεμικών αποζημιώσεων του Πολωνού ομολόγου της
1 year, 5 months ago
6

Η Γερμανία «αναλαμβάνει την ιστορική της ευθύνη» για την «απάνθρωπη καταπίεση» σε βάρος της Πολωνίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει κλείσει», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκιεφ Ράου, στην Βαρσοβία.

«ΗΓερμανία αναλαμβάνει την ιστορική της ευθύνη, παραμένει αιώνιο καθήκον να θυμόμαστε τι έκανε η Γερμανία στην Πολωνία, με απάνθρωπη καταπίεση. Πρέπει να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή. Η οδύνη είναι παρούσα και σήμερα και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Μπορεί να μην το γνωρίζουμε πάντα αυτό στη Γερμανία, αλλά πρέπει να το υπενθυμίζουμε συνέχεια στον εαυτό μας», επισήμανε η κυρία Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την διεκδίκηση επανορθώσεων θα παραμείνει αμετάβλητη. «Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, το ζήτημα έχει κλείσει», δήλωσε.

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε χθες, Δευτέρα, ρηματική διακοίνωση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καλώντας την να διευθετήσει το ζήτημα των συνεπειών της γερμανικής επίθεσης και κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πολωνικές αξιώσεις ανέρχονται σε 1,3 τρισεκατομμύριο ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε άμεσα, επισημαίνοντας ότι «η Πολωνία έχει εδώ και πολύ καιρό παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις, κάτι που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει, και αυτό αποτελεί ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη».

Τα καλά νέα, ανέφερε σήμερα η κυρία Μπέρμποκ, είναι ότι «έχουμε ένα κοινό μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι όχι μόνον η ασφάλεια ζωής μας, αλλά και το εργαλείο μας για το μέλλον». Η γερμανο-πολωνική εταιρική σχέση μπορεί και πρέπει να επανασχεδιάζεται συνεχώς, πρόσθεσε.

Προηγουμένως ο κ. Ράου είχε δηλώσει ότι η Γερμανία μπορεί να αλλάξει τη θέση της για τις αποζημιώσεις. «Η πολωνική κοινωνία εξακολουθεί να αισθάνεται το τραύμα της γερμανικής επίθεσης το 1939. Αυτό περιορίζει και βάζει φρένο στην πιθανότητα περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης των πολωνογερμανικών σχέσεων», τόνισε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η θέση της Γερμανίας θα εξελιχθεί μέσω διαλόγου.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων πολωνών εβραίων, ενώ η Βαρσοβία υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τους Ναζί το 1944 κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής εξέγερσης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200.000 άμαχοι. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το 1953 η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήθελε να αποτρέψει ανάλογα αιτήματα για την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, παραιτήθηκε από κάθε αίτημα για επανορθώσεις. Το σημερινό κυβερνών κόμμα θεωρεί τη συμφωνία άκυρη.