Γιατί οι Ιρλανδές αναρτούν φωτογραφίες εσωρούχων τους στα social media [εικόνες & video]
6 months, 22 days ago
6

Οργή έχει προκαλέσει στην Ιρλανδία η αθώωση ενός άνδρα για τον βιασμό μιας 17χρονης με το σκεπτικό ότι το θύμα φορούσε προκλητικά εσώρουχα!

Χρησιμοποιώντας ως πειστήριο το δαντελωτό τάνγκα της κοπέλας η συνήγορος του δράστη, Ελίζαμπεθ Ο ‘ Κόνελ, κάλεσε στην τελική της αγόρευση τους ενόρκους στη δίκη στο Κορκ, να λάβουν υπόψιν τους στην ετυμηγορία τους τα εσώρουχα που φορούσε η έφηβη τη νύχτα που ο πελάτης της τη βίασε σ’ ένα στενοσόκακο μετά το ραντεβού που είχαν βγει. «Πρέπει να δείτε πώς ήταν ντυμένη. Φορούσε ένα δαντελωτό τάνγκα», είπε.

Ο 27χρονος, που επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι το θύμα είχε συναινέσει στη σεξουαλική επαφή, αθωώθηκε τελικά από το σώμα των ενόρκων (12 άνδρες και τέσσερις γυναίκες) πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στη χώρα.

Οργισμένες διαδηλώσεις

Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν χθες στο Κορκ κατά της απόφασης του δικαστηρίου, ενώ χιλιάδες γυναίκες ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των εσωρούχων τους υπό το hashtag #ThisisNotConsent (#Αυτό δεν συνιστά συναίνεση).

Στη διαδήλωση γυναίκες κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες των εσωρούχων τους και συνθήματα όπως «Τα τάνγκα δεν μιλούν» και «Δεν έχει πάρτι στα παντελόνια μου, εκτός κι αν έχεις προσκληθεί».

Το θέμα έφθασε μέχρι το κοινοβούλιο της χώρας, με τη βουλευτή Ρουθ Κόπινγκερ να εμφανίζει ένα μπλε δαντελένιο εσώρουχο για να καταγγείλει την νοοτροπία που θέλει το θύμα να φταίει.

«Μπορεί να να φανεί ενοχλητικό να δείχνω εδώ ένα τάνγκα. Πως όμως νόμίζετε ότι αισθάνεται ενα θύμα βιασμού ή μια γυναίκα όταν ένα εσώρουχο εμφανίζεται στο δικαστήριο σαν αποδεικτικό στοιχείο;» τόνισε χαρακτηριστικά.