H γερμανική οικονομία καταρρέει λόγω αντι-ρωσικών κυρώσεων: Ο βιομηχανικός «γίγαντας» BASF ετοιμάζεται να φύγει για… Κίνα Δεν υπάρχουν ενέργεια και πρώτες ύλες – Σε απόγνωση οι Γερμανοί βιομήχανοι
1 year, 4 months ago
6

Η κυβέρνηση Σολτς με τις επιλογές της έχει προκαλέσει μεγάλη ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Γερμανία και όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε.

Tην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η γερμανική οικονομία λόγω των αντι-ρωσικών κυρώσεων απεικονίζει η πτώση της μεγαλύτερης γερμανικής χημικής βιομηχανίας, της BASF η οποία ετοιμάζεται να αποχωρήσει για την… Κίνα μαζί με πολλές άλλες γερμανικές εταιρείες.

Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις προκάλεσαν τρομακτικές ελλείψεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, δύο τομείς στους οποίους η Γερμανία έχει απόλυτη εξάρτηση από εξωτερικές πηγές.

Ο κλάδος της γερμανικής χημικής βιομηχανίας, μαζί με τον κλάδο του μετάλλου, της μηχανολογίας και του αυτοκινήτου αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της γερμανικής οικονομίας.

Η BASF εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που την πλήττει άμεσα, εφαρμόζει ήδη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπών.

Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας πλέον των μονάδων της στη Γερμανία είναι απαγορευτικό. Σύμφωνα με το δίκτυο ZDF το  ιστορικό, κεντρικό εργοστάσιό της στο Λουντβιχσχάφεν χρειάζεται ετησίως 37 τεραβατώρες ενέργειας, περισσότερες από ό,τι ολόκληρη η Ελβετία.

Ο «γίγαντας της χημικής βιομηχανίας», όπως συχνά αποκαλείται, πρέπει φέτος να εξοικονομήσει 500 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και γι αυτό επίκεινται απολύσεις στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης.

«Η μονάδα στο Λουντβισχάφεν υπάρχει εδώ και πάνω από 150 χρόνια. Τελευταία, διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις μαζί με τους υπαλλήλους μας. Θα διαχειριστούμε και αυτήν την κρίση» αναφέρει η Μέλανι Μάας Μπρύνερ από το ΔΣ της BASF.

Την ίδια ώρα ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Κλέμενς Φυστ από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου εκτιμά στο ίδιο δίκτυο ότι δεν μπορεί μόνη της η βαριά γερμανική βιομηχανία να λύσει πλέον τα προβλήματα που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση. Χρειάζεται πολιτική παρέμβαση.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη για απαντήσεις σχετικά με την αναζήτηση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου, ηλεκτρικού και ΑΠΕ. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον της Γερμανίας ως βιομηχανικής χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός όμως από τα υπέρογκα κόστη ενέργειας, η χημική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη πλέον και με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές πρώτων υλών εξαιτίας των πληθωριστικών ανατιμήσεων. Σύμφωνα επίσης με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt η επιχειρηματική εικόνα της γερμανικής χημικής βιομηχανίας επιδεινώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, εξαιτίας  της πτώσης της ζήτησης κατά 19,9%.

 pronews.gr

Σύμφωνα, τέλος, με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 πωλήθηκαν στο εξωτερικό γερμανικά χημικά προϊόντα αξίας άνω των 138 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 10% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών, γεγονός που καταδεικνύει την κομβική σημασία του κλάδου συνολικά για τη γερμανική οικονομία.