Η Αργεντινή συμφώνησε με την Κίνα να ενταχθεί στον «Δρόμο του Μεταξιού»: Θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη Λατινική Αμερική! Η Αργεντινή έχει αιτηθεί στην είσοδό της στους BRICS
5 months, 29 days ago
6

Η Κίνα και η Αργεντινή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αργεντινού υπουργού Οικονομίας Sergio Massa στο Πεκόνο σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times υπέγραψαν σχέδιο συνεργασίας για την από κοινού προώθηση της αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) ή αλλιώς «Δρόμο του Μεταξιού»!

Με λίγα λόγια η Αργεντινή θα ενταχθεί στον «Δρόμο του Μεταξιού» και μαζί της και η υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την ανανέωση και επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής νομισμάτων, δηλαδή την αποδολαριοποίηση των συναλλαγών τους.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο στηρίζει την αίτηση ένταξης της Αργεντινής στους BRICS.

Στις ΗΠΑ έχουν έντονη δυσφορία για την αναπτυσσόμενη συνεργασία Κίνας-Λατινικής Αμερικής, η οποία συνδυάζεται με μία επίσης έντονη ανησυχία.

Το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν «νέα εργαλεία για να ανταγωνιστούν την Κίνα στη Λατινική Αμερική».

Ο Juan Gonzalez, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για το Δυτικό Ημισφαίριο, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκόπευε να βελτιώσει τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή μέσω αλλαγών στην Development Finance Corporation, μια αναπτυξιακή υπηρεσία για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος .

Για τις ΗΠΑ η Λατινική Αμερική είναι η «αυλή» τους και προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν την συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Γενικώς η Ουάσινγκτον θέλει να βρίσκεται στις «θύρες» της Ρωσίας (όπως στην Ουκρανία) και της Κίνας αλλά δεν της αρέσει καθόλου οι δύο έτερες υπερδυνάμεις να προχωρούν σε ισοδύναμες κινήεις στην δική της «περιφέρεια».

Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής επιδιώκουν όλο και περισσότερο να επεκτείνουν τη συνεργασία με την Κίνα καθώς αντιπαθούν σε βάθος τους Αμερικανούς.

Για χρόνια, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αυξήσουν την επιρροή τους με κάθε τρόπο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή.

Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα με το δολάριο και τα υψηλά επιτόκια, οι ευκαιρίες εμπορικής ανάπτυξης για τη Λατινική Αμερική έχουν μειωθεί περαιτέρω, με ορισμένες χώρες μάλιστα να αντιμετωπίζουν πολλαπλές κρίσεις λόγω της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καθώς η ανοδική χειραγώγηση της ισοτιμίας του δολαρίου αυξάνει το χρέος τους που είναι εκπεφρασμένο στο αμερικανικό νόμισμα.

Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός της Αργεντινής επιταχύνθηκε στο εντυπωσιακό 8,4% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός τους τελευταίους 12 μήνες ανήλθε συνολικά στο 108,8%, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 32% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.

Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής πέφτουν. Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ευθύνεται για αυτό και όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

Θεωρούν λοιπόν την Κίνα πιο αξιόπιστο εταίρο.

Η Λατινική Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) στο σύνολό της επιδιώκει την επέκτασης της συνεργασίας με την Κίνα, η οποία βασίζεται στα αμοιβαία οφέλη και τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας.

Στην περίπτωση της Αργεντινής, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής και η διμερής συμφωνία για τη χρήση του γιουάν βοήθησε στη μείωση των αποθεματικών σε δολάριο.

Επιπλέον, η Κίνα και η Αργεντινή παρουσιάζουν σημαντική συμπληρωματικότητα στην οικονομική τους ανάπτυξη, που είναι ο θεμελιώδης λόγος για τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας.

Οι επενδύσεις σε υποδομές στο πλαίσιο του BRI δεν θα ωφελήσουν μόνο την τοπική ανάπτυξη της Αργεντινής, αλλά θα ενισχύσουν επίσης τις εξαγωγές της στην Κίνα και τη συνεργασία στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ανάπτυξη έργων BRI επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αμοιβαία οφέλη και βασίζεται αποκλειστικά σε κοινές ανάγκες.

Επιπλέον, η Κίνα και η Αργεντινή εντείνουν τη συνεργασία τους σε έργα εξόρυξης λιθίου για να ενισχύσουν την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η Αργεντινή φιλοξενεί μεγάλα αποθέματα λιθίου, ενώ οι κινεζικές εταιρείες παράγουν περισσότερα από τα δύο τρίτα του λιθίου παγκοσμίως ετησίως.

Έτσι, η διμερής συνεργασία τους συμβάλλει στην προώθηση τόσο της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια όσο και των εξαγωγών της Αργεντινής.

Στην πραγματικότητα, η Αργεντινή δεν είναι το μόνο μέλος της Mercosur που επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα.

Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική, έχει επίσης δείξει μεγάλη προθυμία για στενότερη συνεργασία με την Κίνα και θεωρείται βέβαιο πως θα κολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Τόσο η Βραζιλία όσο και η Αργεντινή έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το κινεζικό γουάν για ορισμένες εμπορικές συναλλαγές.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για να επιταχυνθεί η αποδολαριοποίηση από πολλές μεγάλες οικονομίες, το έδωσαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία.

 

pronews.gr