Η ατάκα Βενιζέλου στη σύναξη των εκσυγχρονιστών -«Να φοβάστε τον κόσμο»…
Just now
6

Ηταν στη γνωστή ως «σύναξη των εκσυγχρονιστών», δηλαδή στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα, μια χώρα παραδόξως νεωτερική», που έκαναν στο Κορακοχώρι της Ηλείας οι Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Νίκος Αλιβιζάτος.

Ορισμένοι περίμεναν ότι από την συνάντηση θα προέκυπτε και πολιτικό συμπέρασμα- πόσο μάλλον που το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε φάση αναβρασμού μετά τις δηλώσεις Παύλου Γερουλάνου και Νίκου Παπανδρέου- αλλά μάλλον απογοητεύθηκαν. Η συζήτηση ήταν περισσότερο αν όχι αποκλειστικά ακαδημαϊκή και περιορίστηκε στα ενδιαφέροντα ευρήματα του βιβλίου, για το πώς οι νεωτερικοί θεσμοί της σύγχρονης Ελλάδας, επέτρεψαν σε αυτή την επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να πρωτοπορήσει, τουλάχιστον σε σχέση με τους γείτονές της.

Η συμμετοχή σε κάθε περίπτωση ήταν μεγάλη και αν και δεν προέκυψε πολιτική είδηση, πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν μια ατάκα του Ευάγγελου Βενιζέλου που ήταν το δικό του σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η ατάκα του Ευάγγελου Βενιζέλου

Σε
μια ανύποπτη στιγμή της συζήτησης και
παρακολουθώντας το πλήθος που είχε
συγκεντρωθεί, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
σχολίασε ότι:

«Πολλοί
λένε πως ήρθαν για μια παρουσίαση
βιβλίου, αλλά βέβαια και κάποιος άλλος
είχε πει ότι πάει για τσιγάρα και γύρισε
μετά από χρόνια». Αυτό το υπονοούμενο
για τον κόσμο που
εμφανίστηκε στην εκδήλωση στο χωριό
του Κώστα Σημίτη,
οδήγησε –όπως είπε
στον
ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» ο δημοσιογράφος
Μιχάλης Μητσός ο οποίος έκανε
τον συντονισμό της συζήτησης–
στο ερώτημα:

«Δηλαδή να ελπίζουμε κύριε πρόεδρε;». «Να φοβάστε!» ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τί ακριβώς εννοούσε. Αν και είναι προφανές ότι το σχόλιό του αφορούσε την αγωνία του κόσμου της κεντροαριστεράς, ο οποίος είναι πλήθος…και θεωρεί ότι έχει μείνει χωρίς κομματική εκπροσώπηση.

Υπενθυμίζεται ότι είναι από τα σπάνια σχόλια του Ευάγγελου Βενιζέλου το τελευταίος διάστημα, ο οποίος ως γνωστόν βρέθηκε εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής ξαφνικά, όταν τον περασμένο Ιούνιο ήρθε σε ρήξη με την Φώφη Γεννηματά, με αποτέλεσμα να μην μετάσχει καν στις βουλευτικές εκλογές…

Οσο για την ατάκα «είχε πει ότι πάει για τσιγάρα», αλλά γύρισε μετά από χρόνια, αποδίδεται στον Σταμάτη Μαλέλη, όταν εγκατέλειψε ξαφνικά τον ΣΚΑΙ -όπου ήταν τότε διευθυντής ειδήσεων- λέγοντας ότι πάει για τσιγάρα, για να βρεθεί την επομένη, επικεφαλής του δελτίου ειδήσεων του Σταρ.