Οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca και Pfizer ίσως παρουσιάσουν σπάνιες νευρολογικές διαταραχές
1 month, 7 days ago
6

Τι αναφέρει η νέα βρετανική έρευνα

Σπάνια αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα να παρουσιαστούν νευρολογικές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα των AstraZeneca και Pfizer/BioNTech καταδεικνύει νέα μεγάλη βρετανική έρευνα.

Η έρευνα -η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα διεθνώς-, που διενεργήθηκε σε περίπου 32.000.000 εμβολιασμένους ενηλίκους στην Αγγλία (20.000.000 με AstraZeneca και 12.000.000 με Pfizer/BioNTech), καθώς επίσης σε 2.000.000 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό, δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος μεν αλλά ακόμα μικρός κίνδυνος για την εμφάνιση δύο σπάνιων νευρολογικών παθήσεων, του συνδρόμου Guillain-Barré και της παράλυσης Bell μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca.

Ακόμη παρατηρήθηκε κάπως αυξημένος, αλλά επίσης πολύ χαμηλός, κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού μετά την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Οι επιστήμονες βέβαια τονίζουν πως ο κίνδυνος παραμένει μεγαλύτερος για τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν από κορωνοϊό.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», επισημαίνουν ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος για επτά νευρολογικές διαταραχές -μεταξύ των οποίων το σύνδρομο Guillain-Barré- αν κάποιος διαγνωστεί θετικός για κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι νευρολογικές επιπλοκές που σχετίζονται με τα εμβόλια είναι σπάνιες, αντίθετα ο κίνδυνος νευρολογικών επιπλοκών λόγω λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος. Προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα κάποιας σχέσης ανάμεσα στους εμβολιασμούς και στην εκδήλωση νευρολογικών διαταραχών, οι ερευνητές εξέτασαν τις εισαγωγές στα αγγλικά νοσοκομεία λόγω νευρολογικών επιπλοκών, κατά το χρονικό διάστημα των 28 ημερών μετά την πρώτη δόση των δύο ανωτέρω εμβολίων.

Παράλληλα, έκαναν κάτι ανάλογο, διερευνώντας την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών μέσα σε διάστημα 28 ημερών έπειτα από θετικό τεστ για κορωνοϊό. Εκτιμήθηκε ότι μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca υπήρξαν στην Αγγλία 38 έξτρα περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barré (προκαλεί συνήθως πρόσκαιρους πόνους και αδυναμία στα άκρα) ανά 10.000.000 εμβολιασμένους μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες από τον αρχικό εμβολιασμό.

Ελαφρώς αυξημένος, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ήταν ο κίνδυνος για παράλυση Bell. Επίσης εκτιμήθηκε ότι έως 28 μέρες μετά την πρώτη δόση Pfizer/BioNTech υπήρξαν 60 έξτρα περιπτώσεις αιμορραγικού εγκεφαλικού ανά 10.000.000 εμβολιασμένους.

newsbreak.gr