Η Λευκορωσία υπολογίζει πως διαθέτει 1,5 εκατ. στρατεύσιμους σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου
1 year, 1 month ago
6

Η Λευκορωσία, μικρό κράτος-σύμμαχος της Ρωσίας που γειτονεύει με την εμπόλεμη Ουκρανία, λογαριάζει πως έχει στη διάθεσή της ως και 1,5 εκατομμύριο στρατεύσιμους, πέραν του προσωπικού των —επαγγελματικών— ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος χθες Σάββατο.

«Οι οργανωτικές δομές, εκτός ενόπλων δυνάμεων, θα διέθεταν περίπου ως και 1,5 εκατ. ανθρώπους σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου και μετατροπής της οικονομίας σε πολεμική οικονομία», σημείωσε ο γραμματέας του λευκορωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Αλεξάντρ Βόλφοβιτς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Η Λευκορωσία έχει πληθυσμό 9,3 εκατ. κατοίκων. Ο επαγγελματικός στρατός της έχει περίπου 48.000 μέλη, η συνοριακή φρουρά αριθμεί άλλα περίπου 12.000 μέλη, σύμφωνα με την έκθεση Στρατιωτική Ισορροπία 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Η κυβέρνηση του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκάσενκα υποστηρίζει αυτήν του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου 2022, επιτρέποντας ιδίως στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει το έδαφος της χώρας για τις επιχειρήσεις του και για να εκπαιδεύει επίστρατους.

Το Μινσκ αποφάσισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να σχηματιστεί νέα δύναμη «εθελοντών», που θα αριθμεί ως και 150.000 μέλη. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί επίθεση.