Οι τρεις μέρες που στοίχησαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους λόγω καυσαερίου Ένα από τα χειρότερα επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην αμερικανική ιστορία
2 months, 5 days ago
6

Η αιθαλομίχλη της Νέας Υόρκης του 1966 ήταν ένα σημαντικό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντική καταστροφή, που συνέπεσε με το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών εκείνης της χρονιάς.

Ο στάσιμος αέρας πάνω από την πόλη εμπόδισε την άνοδο των επικίνδυνων επιπέδων μονοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου και η αιθαλομίχλη άρχισε να συσσωρεύεται την ημέρα πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Οι κάτοικοι άρχισαν να νιώιουν τσούξιμο στα μάτια, κρίσεις βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια προτού το κρύο διασκορπίσει την αιθαλομίχλη στις 26 Νοεμβρίου. Την εποχή της αιθαλομίχλης του 1966, και για δύο δεκαετίες πριν, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη της Νέας Υόρκης συνδύαζε τα χαρακτηριστικά της αιθαλομίχλης του Λονδίνου και της αιθαλομίχλης του Λος Άντζελες.

 pronews.gr

Η αιθαλομίχλη της πόλης εκείνη την περίοδο προκλήθηκε από έναν συνδυασμό σταθερών πηγών, όπως η βιομηχανική καύση άνθρακα, και κινητών πηγών, όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα.