Η βελγική Εισαγγελία ξεκίνησε να ερευνά τον φάκελο Predator και ΕΥΠ μέσω PEGA Ερευνάται ο ρόλος της Ε.Καϊλή και του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο στην επιτροπή
1 year, 3 months ago
6

Η βελγική Εισαγγελία ξεκίνησε να ερευνά τον φάκελο Predator-ΕΥΠ για τις ελληνικές παρακολουθήσεις καθώς κάποιοι στις Βρυξέλλες είναι αποφασισμένοι να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση των υποκλοπών.

Οι βελγικές αρχές θέλουν να προσδιορίσουν τον ρόλο της Ε.Καϊλή, της κρατούμενης Ελληνίδας ευρωβουλευτού, σε τυχόν παρεμπόδιση των εργασιών της PEGA.

Τη συμμετοχή και τη δράση της Εύας Καϊλή στην υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης και τις υποκλοπές, την γνωστή επιτροπή PEGA, ελέγχουν οι βελγικές Αρχές.

Η κρατούμενη πλέον ευρωβουλευτής Ε.Καϊλή, ισχυριζόταν ότι «δεν τρέχει τίποτα στην Ελλάδα με τις υποκλοπές» και έγινε η σκιώδης εισηγήτρια των Σοσιαλιστών στην επιτροπή PEGA.

Μέλος της ίδιας επιτροπής είναι και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Μαρόκου, του οποίου άλλωστε βοηθός ήταν ο προφυλακισμένος σύντροφος της Καϊλή.

Σημειώνεται ότι στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν φτάσει καταγγελίες για παρακολούθηση από το Μαρόκο μελών της ισπανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, που είχαν καταφέρει να «φυτέψουν» στα κινητά των Ισπανών πολιτικών, οι μαροκινές υπηρεσίες υπέκλεπταν τις συνομιλίες του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτές οι «περίεργες» συμπτώσεις δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και η βελγική Εισαγγελία στρέφεται τώρα στις ελληνικές υποκλοπές.

Στην αρχή, η «γραμμή» των Σοσιαλιστών ήταν η PEGA να περιοριστεί στην εξέταση της κατάστασης σε Ουγγαρία και Πολωνία.

Παρά τις πιέσεις άλλων μελών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων, να ενταχθεί στο κάδρο και η υπόθεση της Ελλάδας, η στάση των Σοσιαλιστών -διά της Εύας Καϊλή- στην επιτροπή ήταν «δεν τρέχει και τίποτα».

Οι αποκαλύψεις για την απόπειρα παρακολούθησης του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη έφεραν αλλαγές στη στάση των Ευρωσοσιαλιστών.

Λίγο μετά ήταν που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άλλαξε στάση, «έγινε πιο politically correct», όπως χαρακτηριστικά συζητούσαν τα μέλη της επιτροπής. Και τότε ήταν που κανονίστηκε και η αποστολή της PEGA σε Αθήνα και Λευκωσία.

 pronews.gr