Ινδονησία: Δορυφορικές φωτογραφίες, ισοπεδώθηκε το ηφαίστειο [βίντεο]
1 year, 2 months ago
6

Την έκταση των δραματικών αλλαγών από την κατάρρευση του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι στα τέλη Δεκεμβρίου στην Ινδονησία καταγράφουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω από τον Πορθμό Σούντα εμπόδιζαν την καταγραφή της καταστροφής, αλλά η εταιρεία Planet, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και χειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα δορυφόρων κατάφερε να βρει κάποια «παράθυρα» στα σύννεφα.

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, όπως ήταν την Πρωτοχρονιά του 2018 (Φωτογραφία: Planet Labs, Inc)

Όπως διαπιστώνεται και στις φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν και μετά την έκρηξη της 22ας Δεκεμβρίου το Ανάκ Κρακατόα έχει χάσει πάνω από τα δύο τρίτα του ύψους του (από 338 μέτρα στα 110 μ.) καθώς κατέρρευσε στον ωκεανό ένα τεράστιο κομμάτι 640.000 τ.μ. στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ μετά από νέες εκρήξεις την επόμενη εβδομάδα έχασε 150 έως 180 εκ. κυβικά μέτρα και τώρα ο όγκος του περιορίζεται στα 40-70 εκ. κυβικά μέτρα σύμφωνα με έκθεση του Center of Volcanology and Geological Hazard Mitigation της Ινδονησίας.

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, όπως ήταν μια εβδομάδα μετά την καταστροφή (Φωτογραφία: Planet Labs, Inc)

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα μεγάλης πλημμυρίδας υπό πανσέληνο στον Πορθμό Σούντα μεταξύ Ιάβας και Σουμάτρα και υπό σφοδρή βροχόπτωση, παράγοντες που προκάλεσαν κύμα ύψους τριών μέτρων, το οποίο παρέσυρε παράκτιες κατοικίες, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τουλάχιστον 426 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι.