Ινδονησία: Η δραματική στιγμή της έκρηξης ηφαιστείου – Εντρομοι τουρίστες τρέχουν να σωθούν
7 months, 22 days ago
6

Ενα ηφαίστειο εξερράγη στη Δυτική Ιάβα, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία της Ινδονησίας, εκσφενδονίζοντας έναν τεράστιο όγκο στάχτης και σκόνης εκατοντάδων μέτρων στον αέρα.

Η τρομακτική έκρηξη καταγράφηκε σε βίντεο από σοκαρισμένους παρατηρητές, αναφέρει το RT.

Το ηφαίστειο Τανγκουμπάν Περάχου, που βρίσκεται σε απόσταση 30 μιλίων βόρεια της επαρχίας Μπαντούγκ, ξέσπασε την Παρασκευή το πρωί μετά από σχεδόν έξι χρόνια. Πρόκειται για ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να τρώνε ακόμη και βραστά αυγά που μαγειρεύονται από τη γεωθερμική ζέστη του κρατήρα.

Η έκρηξη διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (BNPB), Άγκους Ουμπόβο. Η υπηρεσία ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο κοντινών τουριστικών τοποθεσιών και την εκκένωση της περιοχής καθώς αξιολογεί την κατάσταση του ηφαιστείου.

Η έκρηξη δεν προκάλεσε θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς, αν και πολλοί άνθρωποι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος, ευρισκόμενο στο «δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού – μια περιοχή που περιλαμβάνει πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων του κόσμου –  έχει δεκάδες ενεργά ηφαίστεια σε περισσότερα από 17.000 νησιά και νησίδες και μερικές φορές απειλούν τους κατοίκους των πυκνοκατοικημένων νησιών, όπως το Μπαλί και η Ιάβα.

Πηγή: RT