ΗΠΑ: Νεαρή, μέλος της συμμορίας MS-13, κρίνεται ένοχη για συνέργεια σε τετραπλή δολοφονία
1 year, 11 months ago
6

«Το ένα από τα θύματα το είχαν κομματιάσει σε βαθμό που δεν μπόρεσε να αναγνωριστεί παρά από την οδοντοστοιχία του».

Νεαρή, μέλος της λατινοαμερικάνικης συμμορίας MS-13, κρίθηκε ένοχη χθες Δευτέρα από σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης στη δίκη για τον ρόλο της σε τετραπλή δολοφονία — είχε παρασύρει τα θύματα, μέλη αντίπαλης συμμορίας, σε θανάσιμη ενέδρα.

Η Λενίς Εσκομπάρ, γνωστή με το προσωνύμιο «La Diablita», 17 ετών όταν διαπράχθηκε το μακελειό, κρίθηκε επίσης ένοχη για εκβίαση και παρακώλυση της δικαιοσύνης. Διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ισόβια κάθειρξη. Η ποινή της θα της απαγγελθεί μεταγενέστερα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σέντραλ Άισλιπ, στο Λονγκ Άιλαντ, συνοικία της Νέας Υόρκης όπου ζει μεγάλη κοινότητα σαλβαδοριανών.

Η υπόθεση αποκαλύπτει, τουλάχιστον κατά την άποψη των αμερικανικών αρχών, το πόσο βίαιη είναι η συμμορία Mara Salvatrucha («η σαλβαδοριανή συμμορία», ή MS-13), η οποία σχηματίστηκε στο Λος Άντζελες τα χρόνια του 1980 από μετανάστες, προτού η δράση της εξαχθεί στην κεντρική Αμερική και άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Η θανάσιμη ενέδρα

Την 11η Απριλίου 2017 –ακριβώς πέντε χρόνια πριν από την απαγγελία της ετυμηγορίας–, η Λενίς Εσκομπάρ, δρώντας μαζί με μια συνεργό, παρέσυρε πέντε νεαρούς, που θεωρούσε ότι ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας, σε πάρκο στην Άισλιπ, όπου τους περίμεναν πάνω από δέκα μέλη της MS-13, οπλισμένα με ματσέτες, μαχαίρια και άλλα όπλα. Το ένα από τα θύματα μπόρεσε να ξεφύγει. Τα υπόλοιπα τέσσερα βρήκαν φρικτό θάνατο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μπρίον Πις, η Λενίς Εσκομπάρ «έδειξε απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, οδηγώντας τα θύματα σε πεδίο μάχης, στη σφαγή τους, για να ενισχύσει τη θέση της μεταξύ των άλλων ψυχρών δολοφόνων στις τάξεις της συμμορίας MS-13».

«Το ένα από τα θύματα το είχαν κομματιάσει σε βαθμό που δεν μπόρεσε να αναγνωριστεί παρά από την οδοντοστοιχία του», πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές αρχές είναι αντιμέτωπες με πολύ βίαιες συμμορίες, όπως η MS-13. Από το 2010, η εισαγγελία άσκησε διώξεις σε βάρος μελών της συμμορίας αυτής, που μοιράζεται σε τοπικές οργανώσεις, για «πάνω από 60 φόνους στην ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης», υπενθύμισε χθες.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μετατρέψει την MS-13 σε επιχείρημα για την σκληρή προσέγγισή του έναντι της παράτυπης μετανάστευσης, σε έναν από τους λόγους που αξίωνε να υψωθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Είχε επισκεφθεί ιδίως τον Ιούλιο του 2017 το Μπρέντγουντ, πόλη κοντά στη Σέντραλ Άισλιπ, όπου η MS-13 κατηγορείτο για 17 δολοφονίες μέσα σε έναν χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

in.gr