Ισπανία: Σοκ μετά την επίθεση σε δύο εκκλησίες από την οποία σκοτώθηκε ένας νεωκόρος και τραυματίστηκε ένας ιερέας
1 year, 2 months ago
6

Οι κάτοικοι της Αλχεθίρας, στη νότια Ισπανία, βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση σοκ, μία ημέρα μετά την επίθεση με ματσέτα εναντίον δύο εκκλησιών της πόλης, από την οποία σκοτώθηκε ένας νεωκόρος και τραυματίστηκε ένας ιερέας.

Οι ισπανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για “τρομοκρατία” έπειτα από αυτή τη διπλή επίθεση. Ο δράστης της, ένας 25χρονος Μαροκινός σύμφωνα με αστυνομική πηγή, συνελήφθη αμέσως και κρατείται.

Όπως εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, ο δράστης είχε λάβει εντολή για απέλαση τον Ιούνιο καθώς βρισκόταν παράτυπα στη χώρα, όμως “δεν είχε ποινικό μητρώο” ούτε σχέση “με τρομοκρατία στην Ισπανία ή σε κάποια άλλη χώρα” και δεν παρακολουθούνταν από τις αρχές.

“Στις 19:00” (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) ο άνδρας αυτός “εισήλθε στην εκκλησία του Σαν Ισίντρο ντ’ Αλχεθίρας και επιτέθηκε στον ιερέα με μια ματσέτα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά”, επεσήμανε χθες Τέταρτη το βράδυ το υπουργείο.

“Στη συνέχεια μετέβη στην εκκλησία Νουέστρα Σενιόρα ντε λα Πάλαμα όπου επιτέθηκε στον νεωκόρο, αφού προκάλεσε διάφορες υλικές ζημιές”, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο νεωκόρος Ντιέγκο Βαλένθια “κατάφερε να βγει από την εκκλησία, αλλά τον έπιασε στο εξωτερικό ο δράστης, ο οποίος του κατάφερε πολλά θανατηφόρα τραύματα”, συνέχιζε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών διάσωσης, ο ιερέας Αντόνιο Ροντρίγκεθ τραυματίστηκε “στον λαιμό” και νοσηλεύεται, ενώ ο νεωκόρος πέθανε στον δρόμο.

Οι δύο εκκλησίες βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων η μία από την άλλη σε αυτή την πόλη των περίπου 120.000 κατοίκων.

Στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε “τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς του νεωκόρου ο οποίος πέθανε στην φρικτή επίθεση στην Αλχεθίρας” και ευχήθηκε “ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες”.

Ο δήμαρχος της Αλχεθίρας κήρυξε τη σημερινή ημέρα πένθους και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να συγκεντρωθούν για να καταδικάσουν αυτή την επίθεση σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από την εκκλησία όπου δολοφονήθηκε ο νεωκόρος.

Αν και το υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμισε χθες το βράδυ ότι “προς το παρόν δεν είναι εφικτό να οριστεί η φύση της επίθεσης”, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για “γεγονότα που φέρεται να συνδέονται με τρομοκρατία”.

Μια φωτογραφία του δράστη, η οποία τραβήχτηκε μετά την επίθεση και δημοσιεύθηκε από ισπανικά μέσα, τον δείχνει να φορά ένα φούτερ με κουκούλα και να χαμογελά.