Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ κατηγορεί τους αντιφασίστες ενώ το FBI προειδοποιεί για ένοπλες συγκρούσεις
3 years, 2 months ago
6

Ανησυχία για επεισόδια σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ – Οι Δημοκρατικοί θέλουν την πρόωρη καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου – Πρώτη συνάντηση του Τραμπ με τον Πενς μετά τα επεισόδια

Κόντρα σε κάθε μέχρι τώρα απόδειξη, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε πως οι εισβολείς στο Καπιτώλιο ήταν μέλη του αντιφασιστικού κινήματος και όχι οπαδοί του.

Ο ισχυρισμός του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου έγινε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios.com την ώρα που μέρες μετά τα άγρια επεισόδια που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων συνεχίζουν να έρχεται στο φως της δημοσιότητας οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τους εισβολείς να φέρουν σημαίες του Ντόναλντ Τραμπ και να φωνάζουν το όνομά του.

eisvoli-kapitolio-4

Όλα αυτά, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος είναι πλέον αντιμέτωπος με την διαδικασία παραπομπής του, η οποία ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην καθαίρεσή του. Η αποκάλυψη του ισχυρισμού του Ντόναλντ Τραμπ αφορά τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, Κέβιν Μακάρθι σύμφωνα με το Axios.com επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον εν λόγω ιστότοπο, ο Μακάρθι δεν ήθελε ούτε να ακούσει: αντέταξε ότι ασφαλώς δεν εισέβαλαν μέλη του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά υποστηρικτές του προέδρου («MAGA people», όπως το έθεσε), επιμένοντας «ξέρω. Ήμουν εκεί». Ο αμερικανός πρόεδρος από την άλλη και Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του χαρακτήρισαν επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα «τρομοκρατική οργάνωση» το αμερικανικό αντιφασιστικό κίνημα.

Ο Τραμπ κατηγορείται για «υποκίνηση εξέγερσης»

Ομάδα δημοκρατικών βουλευτών κατηγορούν τον Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που σχετίζεται με την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο, την περασμένη Τετάρτη. Το άρθρο καθαίρεσης εισήχθη από τους βουλευτές Τεντ Λιου, Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τζέιμι Ράσκιν. Αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ψηφοφορία για την παραπομπή του Τραμπ αναμένεται ότι θα γίνει την Τετάρτη.

Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ επανειλημμένα προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως προϊόν απάτης και ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτά από τον αμερικανικό λαό ή από ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς αξιωματούχους.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών να ανατρέψει και να υπαγορεύσει την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, στις 2 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τραμ ζήτησε από αξιωματούχο της Τζόρτζια να ανατρέψει τα αποτελέσματα της Πολιτείας και τον απείλησε αν δεν το κάνει.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και τους θεσμούς της Κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και απείλησε ένα ομοιογενές τμήμα της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην πρόταση.

Μάλιστα, η πλευρά των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι οι πράξεις του καταδικνύουν ότι θα παραμείνει απειλή στην εθνική ασφάλεια, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία.

Πρώτη συνάντηση Τραμπ – Πενς μετά τα έκτροπα: Ούτε παραίτηση ούτε καθαίρεση

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς συναντήθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντησή τους από την περασμένη Τετάρτη, όταν έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο. Οι δύο άνδρες είχαν μια «καλή συζήτηση», σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Ωστόσο, όπως φαίνεται ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν το πέρας της θητείας του, την 20ή Ιανουαρίου. Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς δεν έχει πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, επικαλούμενος την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, δηλώνοντας με τη σύμφωνη γνώμη των σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος «επαναβεβαίωσαν ότι όσοι παραβίασαν τον νόμο και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο δεν αντιπροσωπεύουν το κίνημα Πρώτα η Αμερική που υποστηρίζεται από 75 εκατομμύρια Αμερικανούς» και «δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους για τη χώρα ως το τέλος των θητειών τους».

Φόβος ένοπλων συγκρούσεων

Τέλος, όπως αναφέρει το Newsweek, το FBI φαίνεται να έχει στείλει ένα σημείωμα σε αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας απ’ άκρη σ΄ άκρη στις ΗΠΑ προειδοποιώντας για αναμενόμενες ένοπλες διαμαρτυρίες υπέρ του Τραμπ και στις 50 πολιτείες εντός του μήνα. Η υπηρεσία επίσης υποστηρίζει ότι μια ένοπλη ομάδα έχει απειλήσει να πραγματοποιήσει εξέγερση στην Ουάσιγκτον, εάν ο Τραμπ απομακρυνθεί από το αξίωμα πριν εκδώσει τις υπόλοιπες ημέρες της θητείας του.