Johnson & Johnson: To κρυφό σχέδιο για να αποφύγει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων
2 years, 1 month ago
6

Κατηγορούμενη ότι τα βρεφικά προϊόντα της με ταλκ περιείχαν αμίαντο που προκάλεσε θανατηφόρους καρκίνους, η αμερικανική Johnson & Johnson εφάρμοσε οργανωμένο σχέδιο για να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας.

Ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας ανέθεσε σε 30 στελέχη του το μυστικό «Πρόγραμμα Πλάτωνας», χάρη στο οποίο η νομική ευθύνη για τα εν λόγω προϊόντα μετατέθηκε σε νέα θυγατρική, η οποία αμέσως μετά κήρυξε πτώχευση.

Τα στελέχη που συμμετείχαν στην προσπάθεια είχαν εντολή να μην το αναφέρουν ούτε στους συζύγους τους, δείχνει εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Είναι κρίσιμης σημασίας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το Project Plato, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του γεγονότος ότι το πρόγραμμα υπάρχει, πρέπει να παραμείνει αυστηρά εμπιστευτική» έγραφε τον περασμένο Ιούλιο ο Κρις Άντριου, δικηγόρος της J&J, σε υπόμνημα προς την εταιρεία.

Η μυστική ομάδα ανέλαβε να καταστρώσει σχέδιο ώστε να μεταφερθεί η νομική ευθύνη για περίπου 38.000 αγωγές στη νέα θυγατρική LTL Management LLC, η οποία κήρυξε πτώχευση τον Οκτώβριο.

in.gr

Αυτό σημαίνει ότι οι τυχόν αποζημιώσεις θα εξεταστούν από πτωχευτικό δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει πώς θα κατανεμηθούν σε πιστωτές και ενάγοντες τα περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία της θυγατρικής.

Πριν από την ίδρυση της θυγατρικής, η J&J βρισκόταν αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο καταβολής 3,5 δισ. δολαρίων για αποζημιώσεις και εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τους χιλιάδες ενάγοντες, πολλοί από τους οποίους εμφάνισαν καρκίνο των ωοθηκών και μεσοθηλίωμα.

Τώρα, η J&J προτίθεται να διαθέσει στη θυγατρική της το ποσό των 2 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία καταπιστεύματος από το οποίο θα μπορούσαν να αποζημιωθούν οι υφιστάμενοι και οι μελλοντικοί ενάγοντες.

Η εταιρεία, η οποία επιμένει ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν αμίαντο και είναι ασφαλή, υποστήριξε από την πλευρά της ότι η τακτική που ακολούθησε είναι νόμιμη. «Στόχος της LTL είναι να καταλήξει σε δίκαιη λύση για τους ενάγοντες» ισχυρίστηκε με δήλωσή της προς το Reuters.

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει επίσης ότι η J&J επιχείρησε να επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσει τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι η χρήση εμπιστευτικών εγγράφων ήταν «υπολογισμένη κίνηση» που δημιούργησε θόρυβο «στον Τύπο».

Το 2018, έρευνα του Reuters είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία γνώριζε επί δεκαετίες ότι τα προϊόντα ταλκ ενίοτε περιείχαν αμίαντο, επέλεξε όμως να μην το γνωστοποιήσει στις ρυθμιστικές αρχές.