Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια πολίτες στο Τέξας
3 years, 2 months ago
6

Περίπου 24 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που έχει βυθίσει στο σκοτάδι το Τέξας – Τεράστια προβληματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση σε πολλές περιοχές

Το φονικό κύμα κακοκαιρίας που σχετίζεται με δυο χειμερινές καταιγίδες τεράστιων διαστάσεων συνεχίζει την επέλασή του στις ΗΠΑ, πλήττοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα το Τέξας, τη Λουιζιάνα, το Κεντάκι και τη Δυτική Βιρτζίνια. Στις συγκεκριμένες αμερικανικές πολιτείες, αλλά και σε άλλες, καταγράφονται εδώ και μερικά 24ωρα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Στο Τέξας, τουλάχιστον 3,1 εκατομμύρια άτομα παρέμεναν χωρίς ρεύμα μέχρι εχθές το απόγευμα, σύμφωνα με τη Washington Post. Οι αρμόδιες αρχές προειδοποίησαν ότι η επιδιόρθωση των εκτεταμένων βλαβών και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης πιθανόν να καθυστερήσει αρκετά (μέχρι το Σαββατοκύριακο) και προανήγγειλαν έρευνα ώστε να διαπιστωθεί τι πήγε στραβά και το δίκτυο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.
Λόγω των διακοπών ρεύματος σε μονάδες επεξεργασίας του νερού, δόθηκε οδηγία σε κατοίκους περίπου 100 κομητειών στο Τέξας να βράζουν το νερό από τη βρύση πριν το πιουν. Σύμφωνα με το Reuters, πάνω από 12 εκατ. άτομα στην πολιτεία (τη δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ με πληθυσμό 29 εκατομμυρίων) επηρεάζονται από προβλήματα του συστήματος ύδρευσης, που καταγράφονται και σε νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, ο τραγικός απολογισμός του κύματος ψύχους που ξεκίνησε την Κυριακή με «βουτιά» της θερμοκρασίας ανεβαίνει. Σύμφωνα με το Reuters, σχεδόν 24 θάνατοι έχουν αποδοθεί στην παγωνιά, την χιονόπτωση και τις διακοπές ρεύματος, την ώρα που αρμόδιοι προειδοποιούν ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Η Washington Post πάντως κάνει λόγο για λιγότερους θανάτους, περίπου 16.

Στο Ντάλας και το Όστιν, η χιονόπτωση έγινε ακόμα πιο έντονη εχθές, με τη θερμοκρασία να πέφτει κατά τόπους στους -6 βαθμούς Κελσίου. Στο Όστιν, η βροχή και στη συνέχεια ο παγετός δημιούργησαν εκτεταμένα προβλήματα στις συγκοινωμίες και την ηλεκτροδότηση. Μετά το Τέξας και τη Δυτική Βιρτζίνια, το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά.