Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς: Η πρωταγωνίστρια των ημερών μέσα από μια ιστορία αγάπης 50 ετών
2 years, 2 months ago
6

Μετά από πολλά χρόνια υπομονής, πίστης, αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς -το «τρίτο πρόσωπο» όπως την είχε χαρακτηρίσει η πριγκίπισσα Νταϊάνα και «η μόνιμη σκιά μέσα στο γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο – βγαίνει μπροστά» και μάλιστα θα λάβει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου όταν ανέλθει στον θρόνο ο Κάρολος, ύστερα από απόφαση της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Κάρολος χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «βαθιά τιμή» τόσο για τον ίδιο όσο και για την αγαπημένη του σύζυγο.

Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος ενός μακρύ δρόμου 22 χρόνων προς την αποδοχή της Καμίλα από τους Βρετανούς. Για εκείνους είναι το πιο μισητό πρόσωπο σε όλη την Βρετανία, «το φίδι», όπως την αποκαλούσαν τα βρετανικά ταμπλόιντ και οι σατυρικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Η Καμίλα Ρόζμαρι Σαντ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1947. Ήταν κόρη αξιωματούχου του Βρετανικού Στρατού και μεγάλωσε στο Ανατολικό Σάσεξ. Μεγάλη της αγάπη τα πόνι. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Αγγλία, Ελβετία και Γαλλία.

Πώς γνωρίστηκε με τον Κάρολο

Γνώρισε τον Κάρολο το 1970, σε αγώνα χόκεϊ επί χόρτου, στο βασιλικό πάρκο Windsor Great. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Μεταξύ όσων είπε στην πρώτη συζήτηση η Καμίλα ήταν πως «η προγιαγιά μου είχε σχέση με τον προπάππου σου (Βασιλιά Εδουάρδο VII). Νιώθω ότι έχουμε κάτι κοινό». Από εκείνη την ημέρα ο Κάρολος, άρχισε να την πολιορκεί με ερωτικές επιστολές και τηλεφωνήματα.

Δεκαοκτώ μήνες μετά χωρίζουν. Ο πρίγκιπας υπηρετεί στο Ναυτικό για οκτώ μήνες και η Καμίλα αρραβωνιάζεται. Οι μελετητές εξηγούν πως έπαιξε ρόλο η αναποφασιστικότητα του Καρόλου, καθώς «δεν ήταν βέβαιος για το αν έπρεπε να την παντρευτεί». Ήξερε πως δεν θα συναινούσαν ποτέ οι γονείς του. Ο μόνος συγγενής που τον στήριζε ήταν ο θείος του, ο Λόρδος Μαουντμπάτεν.

Ενώ υπηρετούσε ο Κάρολος έμαθε πως η Καμίλα παντρεύτηκε τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, αξιωματικό του ιππικού του Στρατού. Η σχέση τους είχε ξεκινήσει, όταν εκείνη ήταν 17 χρόνων. Ο γάμος έγινε στις 4/7 του 1973. Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Τομ με νονό τον Κάρολο και τη Λόρα.

Η δολοφονία του Λόρδου Μαουντμπάτεν από τον IRA τον Αύγουστο του 1979 τους έφερε πάλι κοντά. Η Καμίλα έσπευσε να τον παρηγορήσει, γιατί είναι η μοναδική που της μιλάει για τα πάντα. Έγιναν ξανά ζευγάρι, μέχρι το 1981. Στις 6/2 του 1981 ο πρίγκιπας Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στην Νταιάνα με τις ευλογίες της Καμίλα και μάλιστα στον κήπο του σπιτιού της. Στο γάμο τους η Καμίλα ήταν εκεί.

Το 1989 σε ένα πάρτι η Νταϊάνα πλησίασε την Καμίλα και της είπε: «ξέρω τι συμβαίνει μεταξύ σας. Ήθελα να το γνωρίζεις». Εκείνη της απαντά: «Έχεις ό,τι μπορούσες να θελήσεις ποτέ. Όλους τους άνδρες του κόσμου να είναι ερωτευμένοι μαζί σου, δυο υπέροχα παιδιά. Τι άλλο θες;» Η Νταϊάνα αρκέστηκε σε μια φράση: «Θέλω τον άνδρα μου».

Το δίλημμα και ο φόβος του Καρόλου για το διαζύγιο τον έσπρωχναν σε λάθος κινήσεις. Καταρχάς φοβόταν ότι αν έπαιρνε διαζύγιο και ξαναπαντρευόταν, δεν θα μπορούσε να γίνει Βασιλιάς. Εξομολογήθηκε πως είχε βαρεθεί την Νταϊάνα, ότι ήταν ζηλιάρα και πως χρειαζόταν την Καμίλα πολλές φορές την εβδομάδα.

Το 1994 ο Κάρολος, δίνει την άδεια σ’ ένα τηλεοπτικό συνεργείο, για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. Σε ερώτηση αν ήταν πιστός και έντιμος στο γάμο του είχε απαντήσει «ναι, έως ότου καταστραφεί ανεπανόρθωτα και αφότου είχαμε προσπαθήσει και οι δύο». Είχε χαρακτηρίσει την Καμίλα ως «μια πολύ καλή μου φίλη, εδώ και πολλά χρόνια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι και για πάρα πολλά χρόνια ακόμα».

Το Γενάρη του 1995 ανακοινώθηκε το διαζύγιο της Καμίλα και το 1996 οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο του Καρόλου.

Λίγο μετά τα 50α γενέθλια της Καμίλα ο Κάρολος οργάνωσε πάρτι στο εξοχικό του στο Χάιγκροουβ (το είχε αγοράσει γιατί ήταν πολύ κοντά στο σπίτι που ζούσε η Καμίλα) για να ανακοινώσει τη σχέση τους. Όμως η Νταϊάνα σκοτώνεται στο Παρίσι.

Το 1998 η Καμίλα συναντάται με τον Ουίλιαμ και τον Χάρι αλλά όχι με την Ελισάβετ. Τον Ιανουάριο του 1999 ο Κάρολος στο πάρτι των γενεθλίων της αδελφής της Καμίλα, στο Ritz του Λονδίνου κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση μαζί της. Ακολουθούν οι διακοπές τους στην Ελλάδα. Έχουν ήδη συμπληρώσει 13 χρόνια μαζί.

Η Βασίλισσα δίνει την συγκατάθεσή της στο πάρτι για τα 60 γενέθλια του τέως Βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου στο Χάιγκροουβ το 2000. Μολονότι γνώριζε ότι θα είναι εκεί η Καμίλα, δέχθηκε να πάει και έτσι ο κόσμος κατάλαβε πως «λύγισε». Τρία χρόνια μετά, το ζευγάρι μετακόμισε στο Clarence House του Λονδίνου.

Στις 10/2 του 2005, ανήμερα της 35ης επετείου από τη γνωριμία τους, ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους με ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι 5 καρατίων.

«Ο γιος μου είναι στο σπίτι με τη γυναίκα που αγαπάει»

Παντρεύτηκαν στις 8/4 με πολιτικό γάμο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ για κουμπάρο. Η Βασίλισσα πήγε μόνο στη δεξίωση, κάνοντας την εξής πρόποση: «Ξεπέρασαν πολλά τρομερά εμπόδια και είμαι πολύ υπερήφανη. Τους εύχομαι να είναι καλά. Ο γιος μου είναι στο σπίτι με τη γυναίκα που αγαπάει».

Σε συνέντευξη που είχε δώσει η Καμίλα στις 27/5 του 2017, λίγο πριν «κλείσει» τα 70 είχε μιλήσει για την εμπειρία της όλα αυτά τα χρόνια: «Ήταν τρομερά όσα έγιναν. Πολύ δυσάρεστες στιγμές που δεν θα ευχόμουν ούτε στο χειρότερο εχθρό μου. Δεν θα μπορούσα να επιβιώσω, χωρίς τη στήριξη της οικογενείας μου».

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το ζευγάρι απομονώθηκε στο κτήμα Balmoral.

Σήμερα η Καμίλα υποστηρίζει πάνω από 90 φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα ως προστάτιδα ή πρόεδρος. «Είναι πιστή, διακριτική, εργάζεται σκληρά και υποστηρίζει τον πρίγκιπα», λέει η βασιλική συγγραφέας Πένι Τζούνορ (Penny Junor). «Έχει αναλάβει σε σχετικά μεγάλη ηλικία και είναι εξαιρετική».

Στα άλλα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνεται το διάβασμα, η τέχνη, η κηπουρική, το κυνήγι και τα δύο Τζακ Ράσελ τεριέ σκυλιά της που ονομάζονται Μπεθ και Μπλούμπελ. Λατρεύει τα εγγόνια της τα οποία της έλειψαν την περίοδο της καραντίνας και το μόνο που ήθελε ήταν να «τρέξει να τα αγκαλιάσει».

in.gr