Καπιτώλιο : Το προφίλ του δράστη της επίθεσης – Τα χάπια, η κατάθλιψη και οι τάσεις αυτοκτονίας
3 years, 12 days ago
6

Οι αρχές δεν έχουν κατονομάσει τον δράστη, όμως αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως επρόκειτο για τον Νόα Γκριν, 25χρονο Αφροαμερικανό

Τις μνήμες της εισβολής των οπαδών του Τραμπ ξύπνησε η χθεσινοβραδυνή επίθεση στο Καπιτώλιο που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστεί άλλος ένας, προτού ο δράστης πέσει νεκρός.

«Ο ύποπτος χτύπησε δύο άνδρες μας με το αυτοκίνητό του» προτού πέσει πάνω σε φράγμα, εξήγησε η αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, η Γιογκανάντα Πίτμαν. «Εκείνη τη στιγμή, ο ύποπτος βγήκε από το όχημα, κρατώντας μαχαίρι» και «άρχισε να κινείται προς τους αστυνομικούς» που «άνοιξαν πυρ» εναντίον του πρόσθεσε.

Το συμβάν δεν μοιάζει «να σχετίζεται με τρομοκρατία, αλλά προφανώς θα συνεχίσουμε τις έρευνες» είπε ο Ρόμπερτ Κόντι, ο ασκών χρέη αρχηγού της αστυνομίας της Ουάσιγκτον. 

Η ταυτότητα του δράστη

Οι αρχές δεν έχουν κατονομάσει τον δράστη, όμως αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως επρόκειτο για τον Νόα Γκριν, 25χρονο Αφροαμερικανό. Το πανεπιστήμιο Christophe Newport επιβεβαίωσε ότι ο νέος Γκριν είχε πάρει πτυχίο στα οικονομικά από το ίδρυμα αυτό της Βιρτζίνιας το 2019.

Φίλοι και μέλη της οικογένειάς του δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι ανησυχούσαν για την ψυχική υγεία του δράστη το τελευταίο διάστημα, ειδικά αφότου δημοσίευσε κάποιες ανησυχητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το προφίλ του Γκριν του Facebook ήταν δημόσιο μέχρι να το διαγράψουν οι Αρχές την Παρασκευή. Δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian, έγραψε: «Αυτά τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα, ενώ οι τελευταίοι μήνες ακόμη πιο σκληροί».

«Έχω περάσει μερικές από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες στη ζωή μου. Είμαι επί του παρόντος άνεργος, αφού έφυγα από τη δουλειά μου εν μέρει λόγω [κακών] σχέσεων, αλλά τελικά, αναζητώντας ένα πνευματικό ταξίδι». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκριν μεγάλωσε στη Βιρτζίνια και έπαιζε ποδόσφαιρο στο κολέγιο. Ο Αντρέ Τόραν, πρώην συμπαίκτης του, είπε στην ιστοσελίδα USA Today ότι ήταν «πραγματικά ήρεμος άνθρωπος».

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι το λένε συνέχεια, αλλά ο τύπος με τον οποίο έπαιζα δεν είναι το ίδιο άτομο που το έκανε» πρόσθεσε. 

Ο εθισμός με τα χάπια

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Γκριν έχασε τον έλεγχο μετά από ένα περιστατικό όπου πρώην συγκάτοικοί του τού έδωσαν μεγάλη ποσότητα χαπιών τύπου Xanax. Έκτοτε, ισχυρίστηκε, εθίστηκε στο φάρμακο.

Ο Αντρέ Τόραν μάλιστα παρουσίασε μια ανάρτηση του Γκριν στο Facebook κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι αντιμετώπιζε επιληπτικές κρίσεις, κατάθλιψη, ενώ είχε τάσεις αυτοκτονίας.

Τα μέσα μετέδωσαν, επίσης, τη φωτογραφία του και φωτογραφίες αναρτήσεών του στις οποίες εξέφραζε τη συμπάθειά του για τον ηγέτη του κινήματος «Έθνος του Ισλάμ», τον Λούις Φάρακαν, που επικρίνεται συχνά για τις αντισημιτικές του δηλώσεις.

in.gr