Και με τη βούλα η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας -Ο Ποροσένκο στο Φανάρι για την τελετή
1 year, 2 months ago
6

Τον τόμο που παραχωρεί αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία υπέγραψε το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην Κωνσταντινούπολη ταξίδεψε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την τελετή παραχώρησης αυτοκεφαλίας, μία απόφαση που είχε προκαλέσει το «σχίσμα» του Φαναρίου με τη Ρωσική Εκκλησία.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναναμενόμενη τελετή. Προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό λαό για την ιστορική απόφαση», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ποροσένκο.

Ο τόμος της αυτοκεφαλίας θα παραδοθεί την Κυριακή στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, σε τελετή που θα λάβει χώρα με Συλλείτουργο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την ημέρα των Θεοφανείων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία, είχε χαρακτηρίσει τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία το 2018. «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.