Και ο υπουργός Δικαιοσύνης αδειάζει τον Τραμπ : Δεν διαπιστώθηκε νοθεία στις εκλογές
3 years, 3 months ago
6

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μπιλ Μπαρ δήλωσε σήμερα ότι δεν διαπίστωσε «νοθεία» σε βαθμό τέτοιο που να δικαιολογεί την ακύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο απερχόμενος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχουμε δει απάτη…»

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε δει απάτη σε κλίμακα ικανή να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε ο Μπαρ, που είναι από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Associated Press.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπαρ προέτρεψε τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνήσουν τυχόν αξιόπιστους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας, προειδοποιώντας όμως ότι θα πρέπει να αποφύγουν έρευνες για «φαντασιοπληξίες και υπερβολές».

«Υπήρξαν ισχυρισμοί για συστηματική απάτη, σύμφωνα με τους οποίους τα μηχανήματα ήταν προγραμματισμένα για να δίνουν λάθος αποτελέσματα», υπενθύμισε ο υπουργός. Ομως τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης «ερεύνησαν και, προς το παρόν, δεν βρήκαν τίποτα που να τους επαληθεύει», πρόσθεσε.

Δεν τον βοηθούν

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπιλ Μπαρ θεάθηκε στον Λευκό Οίκο και πολλοί σχολιαστές εικάζουν ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Την Κυριακή, ο Τραμπ κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ομοσπονδιακή αστυνομία ότι δεν τον βοηθούν στην προσπάθειά του να αποδείξει τη νοθεία. «Αγνοούνται», είπε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να χρησιμοποιείται το δικαστικό σύστημα ως εργαλείο για την επίλυση όλων των προβλημάτων και όταν οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με κάτι αναμένουν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταφτάσει και θα ερευνήσει», είπε ο Μπαρ στη συνέντευξή του.

Χωρίς αποδείξεις

Ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 306 μεγάλους εκλέκτορες (χρειάζεται 270), έναντι 232 του Τραμπ ενώ κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο, με διαφορά 6,2 εκατομμυρίων.

Ο Τραμπ συνεχίζει να ισχυρίζεται, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις, ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη νοθεία. Οι καταγγελίες του ωστόσο έχουν απορριφθεί κατ’ επανάληψη από πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.