Κίνα: Κάθε ζευγάρι μπορεί, πλέον, να αποκτήσει μέχρι τρία παιδιά λόγω γήρανσης του πληθυσμού
2 years, 9 months ago
6

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι κάθε ζευγάρι θα επιτρέπεται να έχει έως τρία παιδιά, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από το όριο των δύο παιδιών που ισχύει σήμερα, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν δραματική μείωση των γεννήσεων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η αλλαγή πολιτικής εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.

Το 2016, η Κίνα κατήργησε την πολιτική του ενός παιδιού -που ίσχυε για δεκαετίες και που αρχικά επιβλήθηκε για να ανακόψει την πληθυσμιακή έκρηξη- και την αντικατέστησε με το όριο δύο παιδιών. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν οδήγησε σε σταθερή αύξηση των γεννήσεων, καθώς το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στις κινεζικές πόλεις αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν απογόνους.

Το 2020, η απογραφή πληθυσμού στην Κίνα, που γίνεται ανά δεκαετία, έδειξε ότι κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν ποσοστό γονιμότητας 1,3 παιδιά ανά γυναίκα μόνο για το 2020, σε αντιστοιχία με κοινωνίες όπου παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος του 2020, η Κίνα μετρούσε επισήμως 1,411 δισεκατομμύριο κατοίκους. Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2010, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 5,38% σε δέκα χρόνια (0,53% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο), σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Με αυτούς τους ρυθμούς η Κίνα θα χάσει πιο γρήγορα απ’ όσο αναμενόταν τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία, η οποία το 2020 εκτιμάται ότι είχε 1,38 δισ. κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Μέχρι τώρα, το Πεκίνο εκτιμούσε ότι η καμπύλη της αύξησης του πληθυσμού του θα φτάσει στην κορύφωσή της το 2027, οπότε και η Ινδία θα αρχίσει να ξεπερνά την Κίνα. Από τοτε και μετά ο κινεζικός πληθυσμός αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται, για να φτάσει το 2050 το 1,32 δισεκατομμύριο κατοίκους.

Οι λόγοι της μείωσης των γεννήσεων είναι πολλοί: μείωση του αριθμού των γάμων, αύξηση του κόστους κατοικίας και εκπαίδευσης, η επιθυμία των γυναικών για καριέρα, που τις ωθεί να γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία. Πέρυσι, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, ο αριθμός των γεννήσεων στην Κίνα έπεσε στα 12 εκατομμύρια, έναντι των 14,65 εκατομμυρίων το 2019.

Δημογράφοι προειδοποιούν ότι η Κίνα κινδυνεύει να έχει την τύχη της Ιαπωνίας ή της Νότιας Κορέας, δύο χώρες όπου έχει μειωθεί ο πληθυσμός και οι ηλικιωμένοι είναι πολύ περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό.

protothema.gr