Κολοσσιαία ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ αναπτύσσεται στην Μεσόγειο: 5 αεροπλανοφόρα με 300 αεροσκάφη – Ποια είναι η ρωσική απάντηση Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετία το ΝΑΤΟ κινητοποιεί ταυτόχρονα 5 Ομάδες Μάχης
1 year, 4 months ago
6

Πέντε Ομάδες Μάχης με ισάριθμα αεροπλανοφόρα του ΝΑΤΟ, πυρηνικά και συμβατικά,  αμερικανικά, ένα γαλλικό ένα βρετανικό κι ένα ιταλικό πλέουν στην Μεσόγει0 με μία δύναμη 300 μαχητικών κι ελικοπτέρων με αποστολή να αναπτυχθούν τα τρία από αυτά στην Αδριατική για να «απομακρύνουν» οποιασδήποτε σκέψεις των Σέρβων για επέμβαση και υπεράσπιση του πληθυσμού της στην Μητρόβιτσα και τις άλλες κατεχόμενες από τους Αλβανούς περιοχές.

Τα υπόλοιπα δύο θα κατευθυνθούν νότια της Κρήτης για να είναι έτοιμα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν προς την κατεύθυνση της βάσης του ρωσικού Στόλου στην Ταρτούς ή να υποστηρίξουν επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα.

Οι συμμετέχουσες δυνάμεις περιλαμβάνουν τις Ομάδες Μάχης Αεροπλανοφόρων (CSG) που σχηματίστηκαν για την υποστήριξη του αεροπλανοφόρου του Γαλλικού Ναυτικού Charles De Gaulle, του Ιταλικού Ναυτικού ITS Cavour, του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου Queen Elizabeth και του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών George H.W Bush και Gerald R. Ford.

Πρόκειται για κλιμάκωση της κινητοποίησης από την πλευρά του ΝΑΤΟ και για την πλέον ισχυρή Ομάδα Μάχης εν καιρώ ειρήνης. Τα αεροπλανοφόρα συνοδεύονται από 15 πλοία επιφανείας, πολεμικά και υποστήριξης.

Εν συνεχεία οι ομάδες μάχης θα χωριστούν και δύο από αυτές θα πλεύσουν προς τον βόρειο Ατλαντικό προς συνάντηση του ρωσικού Στόλου.

Οι ρωσικές δυνάμεις Μεσογείου, ετοιμάζονται και αυτές να απαντήσουν στην πρόκληση: Δύο υποβρύχια, ένα Kilo κι ένα βαλλιστικών πυραύλων (δεν προσδιορίζεται ο τύπος του) περιπολούν στην Ανατολική ΄και Κεντρική Μεσόγειο, ενώ δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, βρίσκονται επίσης σε συνεχή περιπολία.

Το ισχυρότερο ρωσικό όπλο είναι όμως ο συνδυασμός MiG-31 με τους πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal, αλλά και τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-22 που φέρουν μία πλειάδα όπλων, από την αεροπορική βάση στην Χμέιμιμ.

Αν περνούσαν πδεριμετρική την αντιαεροπορική άμυνα των αεροπλανοφόρων τα βλήματα θα μπορούσαν εύκολα να καταβυθίσουν τα σκάφη.

 pronews.gr